Sabenapiloten aanvaarden akkoord niet

Print
Het akkoord dat deze namiddag gesloten werd tussen de vakbonden en directie van Sabena valt in slechte aarde bij de pilotenorganisatie Belgian Cockpit Association (BeCA). De piloten struikelen vooral over de financiële details van het plan, die volgens hen op geen enkele realistische basis steunen.
BR> "We kunnen niet aanvaarden dat er een akkoord wordt gesloten over materies die de piloten aanbelangen zonder onze aanwezigheid", aldus Joël Gans van de BeCA.
"We hebben van onze leden een zeer duidelijk mandaat gekregen", voegde hij eraan toe. Dinsdagavond hield de BeCA een ledenvergadering waar gepolst werd naar de houding die de piloten tegenover het businessplan moeten aannemen. Een overgrote meerderheid van de BeCA-leden stemde toen voor 'harde acties' indien er een akkoord over het businessplan zou worden gesloten. Maar van onmiddellijke acties of staking zou nog geen sprake zijn. "We volgen de situatie van zeer dichtbij", aldus Gans.

De vice-voorzitter van de pilotenorganisatie betreurde ook het feit dat bij het personeel een referendum zal worden gehouden over het woensdag bereikte akkoord. "Sommige personeelscategorieën zoals het cabinepersoneel zullen geïsoleerd staan", luidde het.
Reeds op een woensdag georganiseerde persconferentie liet de BeCA haar ongenoegen over het businessplan blijken. De piloten menen, op basis van de informatie waarover ze beschikken, dat het businessplan de luchtvaartmaatschappij ontmantelt en uiteindelijk zal leiden tot een faillissement.
De piloten struikelen vooral over de financiële details van het plan, die volgens hen op geen enkele realistische basis steunen. Ook het feit dat de directie volgens hen niet voldoende cijfermateriaal ter beschikking houdt, maakt het plan onaanvaardbaar.