Vakbonden en directie Sabena bereiken akkoord

Print
De vakbonden en directie van Sabena hebben woensdagmiddag in aanwezigheid van minister van arbeid en tewerkstelling Laurette Onkelinx een akkoord bereikt over de sociale maatregelen van het businessplan. Dat heeft de minister bekendgemaakt.
Over de inhoud van de tekst, die nog aan een referendum moet onderworpen worden, is weinig bekend. Momenteel beraden de vakbonden en directie zich over de modaliteiten van het referendum.
Minister van Arbeid en Tewerkstelling Laurette Onkelinx kwam woensdagochtend opnieuw ter plaatse om in de onderhandelingen te bemiddelen. Gedurende een viertal uur hield ze gesprekken met zowel de vakbondssecretarissen als afgevaardigden van de directie. De minister toonde zich achteraf tevreden. Volgens haar heeft "iedereen inspanningen gedaan".
De eis van de vakbonden om het brugpensioen vanaf 50 jaar toe te passen, is volgens Onkelinx onmogelijk. De minister kwam wel over de brug met een nieuwe regeling. Zo wil ze voor een beperkt aantal werknemers een fin de carrière-formule uitwerken vanaf 48 jaar en ouder. Ook de premie bij vrijwillig vertrek werd op vraag van de vakbonden verhoogd.

Volgens de vakbonden gaat het om een "aanvaardbare tekst". "Er zit iets in, evenwel minder dan we verwacht hadden", aldus een vakbondsafgevaardigde. "We verdedigen dit plan niet, het is wachten op de beslissing van het personeel".
Momenteel buigen directie en vakbonden zich over de modaliteiten van het referendum. Er bestaat evenwel de vrees, vooral bij de directie, dat de personeelsraadpleging niet op tijd - voor 3 oktober, dag van de aandeelhoudersvergadering - zal afgerond zijn.