Circa 4,8 miljard frank van Taliban in EU bevroren

Print
Sinds juli hebben de lidstaten van de Europese Unie voor omgerekend circa 4,8 miljard frank aan tegoeden van het Afghaanse Taliban-bewind bevroren. Dat is woensdag bekendgemaakt op het hoofdkantoor van de EU in Brussel. Het meeste Taliban-geld, circa 3,24 miljard frank is bij Britse banken ondergebracht, zei EU-woordvoerder Reijo Kemppinen.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft resoluties aangenomen die bepalen dat alle landen tegoeden van de Taliban moeten bevriezen. De maatregel is genomen om het strikt fundamentalistische moslimbewind te dwingen tot de uitlevering van Osama bin Laden, die het brein zou zijn achter een reeks verwoestende terreuraanslagen op met name Amerikaanse doelen, waaronder die van twee weken geleden in New York en Washington.

Op de huidige EU-lijst van Taliban-leden wier rekeningen moeten worden geblokkeerd, staan de namen van de ministers in de niet-erkende Afghaanse regering. Vermoedelijk zal die lijst, die nog van voor de aanslagen van 11 september stamt, worden aangepast door de EU-werkgroep die daarover maandag vergadert.
Washington maakte eerder deze week een lijst met 27 namen bekend van figuren die het terrorisme financieel zouden steunen. Een aantal EU-lidstaten heeft al laten weten na te gaan of personen van die lange lijst binnen de EU banktegoeden hebben.