Vliegveld van Boston een van de slechtst beveiligde in de VS

Print
Het vliegveld van Boston, waar de twee vliegtuigen vandaan kwamen die gebruikt zijn voor de aanslagen op het World Trade Center in New York, is een van de slechtst beveiligde grote luchthavens van de VS. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) over de periode 1991-2000 die de krant de Boston Globe woensdag publiceerde.
Agenten van de FAA proberen elk jaar steekproefsgewijs vuurwapens, handgranaten en bommen aan boord van vliegtuigen te smokkelen, wat op het Logan International Airport van Boston vaker lukt dan op welk ander Amerikaans vliegveld dan ook. De afgelopen tien jaar is het volgens cijfers van de FAA agenten 234 maal gelukt om wapens aan boord van een vliegtuig te smokkelen. Dat is drie keer zoveel als bijvoorbeeld op het vliegveld O'Hare in Chicago, dat bijna driemaal zoveel passagiers verwerkt.

De dienst die verantwoordelijk is voor de beveiliging van het vliegveld van Boston, de Massachusetts Port Authority (MPA), vindt dat de overheid de beveiliging van het vliegveld en de vliegtuigen moet overnemen van de particuliere bedrijven die er nu voor ingeschakeld worden. "Ondanks de verscherpte maatregelen na 11 september lijkt het erop dat het nog steeds mogelijk is om gevaarlijke voorwerpen aan boord van een vliegtuig te brengen. De beveiliging zou in het hele land door de overheid verzorgd moeten worden", aldus MPA-directeur Virginia Buckingham.