Spanje ontmantelt 'terroristische cel'

Print
De Spaanse politie heeft een 'terroristische cel' opgerold die banden zou hebben met de terroristenleider Osama bin Laden, zo is woensdag vernomen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid. Het zou gaan om een afdeling van de Algerijnse Salafistische Groep voor Predikatie en Strijd (GSPC).
BR>
In totaal werden in verscheidene regio's van het land zes Algerijnen opgepakt. De leden van de GSPC-cel, een afscheuring van de Algerijnse GIA-beweging, zouden in Afghaanse kampen een opleiding hebben gekregen. Hun activiteiten zouden deels betaald zijn door gebruik van valse kredietkaarten. De arrestaties vonden plaats in samenwerking met de politiediensten van België, Nederland, Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk en Duitsland. De cel zou ook banden hebben met in Tunesie geboren Nizar Trabelsi, die op 13 september in Brussel werd opgepakt, en met Jerome Courtellier, die diezelfde dag in Nederland werd opgepakt. Trabelsi werd in juli in Spanje opgemerkt.

De groep zou tot taak hebben gehad steun te bieden aan andere islamitische terroristen die zelfmoordacties plannen tegen Amerikaanse belangen in Europa. Er werden onder meer valse identiteitsformulieren, computermateriaal, materiaal om vliegtuigtickets te vervalsen, videotapes en een catalogus voor nachtkijkers in beslag genomen.