Arafat en Peres ontmoeten elkaar

Print
De Palestijnse leider Yasser Arafat en de Israëlische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres hebben woensdag afgesproken hun veiligheidssamenwerking te hervatten en er alles aan te zullen doen om een staakt-het-vuren te bereiken.
BR>
Israël zal als eerste vertrouwenwekkende maatregel de veiligheidsmaatregelen versoepelen die de Palestijnen ernstig in hun bewegingsvrijheid belemmeren. Terwijl Peres en Arafat op het vliegveld van Gaza hun langverwachte ontmoeting hadden ging het geweld gewoon door. Op slechts vijf kilometer van de luchthaven kwam een veertienjarige Palestijnse jongen om het leven en raakten elf andere jongeren gewond toen Israëlische militairen het vuur openden op stenengooiers. Eerder op de dag waren bij dezelfde legerpost enkele militairen gewond geraakt toen een door Palestijnen geplaatste bom ontplofte.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell had Arafat en de Israëlische premier Ariel Sharon de afgelopen dagen herhaaldelijk opgeroepen om de besprekingen te hervatten. Sharon gelastte twee eerdere zittingen af omdat hij vond dat Arafat te weinig deed om het geweld te stoppen.