Luikse dopingdokter aangehouden

Print
Het Luikse parket heeft woensdagavond de bekende sportarts Georges Mouton onder arrest geplaatst. De Luikse justitie verdenkt hem van dopinghandel en tussenpersoon in EPO-trafiek. De dokter zit nu in de gevangenis van Lantin.
Alles is begonnen bij de aanklacht van drie sportlui, cliënten van de Luikse arts, kort na het uitbreken van de zaak Festina. Bij een huiszoeking begin december 1998 in het kabinet van de arts werden ongeveer 150 dossiers in beslag genomen. Het onderzoek hiervan is bijna beëindigd en volgens de experten staat het onomkeerbaar vast dat Dokter Mouton op grote schaal doping verstrekte aan sportlui. Na bloed- en andere analyses zou het vooral om het product DHEA (Dihydroepiandrosterone) gaan, een anti-verouderings hormoon dat op de lijst van dopingproducten voorkomt.
De arts zelf onkent niet dit middel te hebben voorgeschreven, maar enkel als geneesmiddel om de bloedspiegel weer in evenwicht te brengen. Analyses bewijzen het tegendeel. De behandelde patiënten hadden een normale bloedspiegel en het product was niet noodzakelijk voor hun gezondheid. Op dit moment zijn enkel de drie anonieme sporters verhoord. De anderen, zowel amateurs als professionelen zullen binnenkort worden ondervraagd.