Overheid dagvaardt uitgeverij Flammarion

Print
Justitieminister Verwilghen heeft woensdag aangekondigd dat de Belgische regering en het koninklijk paleis hebben beslist bij het Parijse gerecht een kortgeding in te stellen tegen de uitgeverij Flammarion, na de publicatie van het boek van Jean Nicolas en Frédéric Lavachery over de zaak Dutroux.
Met de procedure willen de eisers in elk boek een logenstraffing doen inlassen die stelt dat "na grondige gerechtelijke, parlementaire en journalistieke onderzoeken, de aantijgingen in het boek volledig ongegrond zijn gebleken"
Daarnaast hebben regering en hof beslist bij het Parijse gerecht - ondermeer - een eis tot schadevergoeding tegen Flammarion in te dienen. Het bedrag zal volledig ten goede komen van de strijd tegen de pedofilie en de mensenhandel, aldus het communique van justitie.

In het boek 'Pedofiliedossier, het schandaal van de affaire Dutroux' van de controversiële auteurs Nicolas en Lavachery, wordt (o.m.) koning Albert II in verband gebracht met zwoele praktijken in de marge van miljoenencontracten die hij in zijn hoedanigheid van erevoorzitter van de Belgische dienst voor de buitenlandse handel hielp bedingen.
De regering en het paleis hebben de advocaten Alain Berenboom, (hoogleraar aan de ULB) en meester Jean-Claude Zylberstein, advocaat bij het Parijse beroepshof (tevens hoogleraar aan de Université Paris I), als raadslieden aangesteld.