Studentenactie tegen afwijzing van condoom voor kotkit in Leuven

Print
Enkele Leuvense studenten delen woensdag op initiatief van de Sociale Raad condooms uit aan collega-studenten die zich inschrijven aan de K.U.Leuven. De actie is een protest tegen de weigering van de academische overheid van de KUL om in tegenstelling tot vorig jaar niet in te gaan op de vraag van de studenten om in het "kotkit" - het pakket met informatiebrochures en andere nuttige zaken dat een student bij inschrijving ontvangt - ook een condoom te plaatsen.
"De Leuvense universiteit tracht zich als één van de meest vooruitstrevende van Europa te profileren maar hanteert achter de schermen nog steeds een 19de eeuws waardepatroon", aldus de studenten. Sociale Raad vreest tevens dat een aantal studenten door het wegvallen van deze sensibilisering en de gift van deze condoom op het "cruciale moment" geen exemplaar ter beschikking zullen hebben. "De academische overheid is hierdoor verantwoordelijk voor minstens enkele ongewenste zwangerschappen en seksuele aandoeningen", aldus de Sociale Raad.

Bij de K.U.Leuven wordt zeer verbaasd gereageerd op de studentenactie woensdagmiddag aan de Universiteitshallen tegen het feit dat de academische overheid zou verboden hebben dat er in het "kotkit" een condoom werd opgenomen. "Er is dit jaar geen voorstel in die zin geweest van de studenten", aldus Karel D'huyvetters, medewerker van studentencoördinator Prof. Lieven Van Gerven (KUL)
"We willen ons hoofd geenszins in het zand steken voor deze problematiek want op ons voorstel bevat het kotkit wel informatieve brochures over ongewenste zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen", aldus de KUL-medewerker.