Hygiëne schoolkantines laat te wensen over

Print
De hygiëne en de kwaliteit van de menu's in schoolkeukens laten vaak te wensen over. Dat blijkt uit een onderzoek door Test-Aankoop waarbij in 18 scholen de refter bezocht werd waar leerlingen 's middags een warme maaltijd geserveerd krijgen. Slechts 1 op 3 kreeg een globaal goede score mee. In 6 gevallen op 10 werden de menu's als onevenwichtig en te rijk aan vetten bevonden.
In ons land gebruiken 500.000 leerlingen, 1 jongere op 4, de hoofdmaaltijd van de dag in de schoolrefter. In vergelijking met een gelijkaardige enquête tien jaar terug stelt Test-Aankoop een lichte verbetering vast in de kwaliteit van de menu's, maar de keukens waar de elementaire hygiëne- en voedingsregels worden toegepast zijn echter nog te zeldzaam.

In het kader van haar onderzoek contacteerde TA 480 scholen. Een beperkt aantal stuurde de gevraagde menu's op en slechts 18 scholen lieten een onderzoek ter plekke toe. Uit de resultaten blijkt dat de menu's vaak te vetrijk zijn. Zo staan in 3 instellingen op 4 één tot drie keer per week gefrituurde producten op het menu en worden groenten al te vaak geserveerd in saus. Vis staat te zelden op het menu. Degene die de menu's opstelt is meestal iemand die niet noodzakelijk deskundig is op gebied van voeding. De menukeuze is ook steeds sterk beperkt door financiële overwegingen.