Opschorting straf voor foute operatie

Print
Het hof van beroep in Brussel heeft woensdag gynaecoloog D.B. opschorting van straf verleend voor het uitvoeren van een foutieve operatie bij Nancy V., een jonge vrouw uit Sint-Katharina-Lombeek. Zij moest in september 1995 een kijkoperatie aan de onderbuik ondergaan, maar werd per vergissing door dokter D.B. gesteriliseerd. De gynaecoloog moet haar nu een schadevergoeding van 249.914 frank (6.195 euro) betalen. D.B. was in eerste aanleg veroordeeld tot een geldboete. Hij ging echter in beroep. Zijn verzekeringsmaatschappij betaalde al 150.000 frank (3.718 euro) provisionele schadevergoeding.
Nancy V. werd door haar huisarts doorverwezen naar de gynaecoloog omdat ze klaagde over pijn aan de onderbuik. Ze moest een kijkoperatie via de navel, een laperoscopie, ondergaan. Maar door een misverstand noteerde de hoofdverpleegster "lapster", een medische term voor sterilisatie, in het operatieboek. Nancy V. kreeg D.B. voor of na de operatie nooit te zien. Toen ze thuis was, kreeg ze via de telefoon te horen dat ze gesteriliseerd was. Het feit dat D.B. zonder consultatie van de patiënte tot sterilisatie overging was volgens de advocaat-generaal een grove nalatigheid.

D.B. stelde haar een hersteloperatie voor, maar de vrouw weigerde die door hem te laten uitvoeren. Ze liet die wel door vruchtbaarheidsspecialist Paul Devroey uitvoeren en werd intussen opnieuw moeder van een zoontje.