Handbal: Tongeren schittert

Print
HASSELT - Eén grote verrassing op de eerste speeldag in de eredivisie. Nieuwkomer Visé maakte titelkandidaat Hasselt één punt afhandig. Tongeren opende tegen Beyne alle registers en ook Neerpelt liet thuis tegen Sasja niets aan het toeval over. Herstal liet zich thuis tegen Lebbeke van zijn beste zijde zien en ook Eynatten moest veel uit de kast halen om in Merksem aan de winnende hand te blijven.
BR>
Tongeren-Beyne was een erg goede en vooral spannende wedstrijd met Tongeren steeds op voorsprong. Dobojac, Dzafic en Rits wogen enorm zwaar op de defensie van Beyne en ook Tubee was op cirkel vaak onhoudbaar. Enkel in de slotminuten gingen de Luikenaars optimaal profiteren van de vele overtalsituaties maar de kloof helemaal dichten zat er niet in. Tongeren won de wedstrijd met 22-21. De meest bejubelde man in het Tongerse kamp was doelman Bart Mulleners. De 19-jarige knaap stond vorig seizoen in de schaduw van Lionel Orban maar krijgt nu verantwoordelijkheid in zijn schoenen geschoven. «En toch was ik voor die topper tegen Beyne niet overdreven nerveus,» aldus een glunderende Mulleners. «En als je dan meteen een paar goede reddingen uit je mouw kunt schudden dan groei je alleen maar in die match. En die safes in de slotminuten die volstaan om de punten thuis te houden zijn de slagroom op de taart. Maar die goede prestatie mag geen rede zijn tot overdreven optimisme. Die prestatie tegen Beyne vraagt volgend weekend in Visé om bevestiging.»

Neerpelt had geen problemen met Sasja. «De 39-25-eindcijfers zeggen voldoende,» meent Diederik Stollman. «Neerpelt speelde zeker geen denderende wedstrijd maar het verzet van Sasja was erg klein. Na twintig minuten legden de Antwerpenaars er het bijltje bij neer en konden onze aanvallers rustig hun gang gaan. Jos Schouterden speelde Eussen op elke positie uit. Lenders en Dobrzynski scoorden tegen een hoog percentage en deelden rijkelijk assists uit waarvan Schonk, die duidelijk een meerwaarde geeft aan de ploeg, profiteerde. Man van de wedstrijd was ondanks vijfentwintig tegendoelpunten doelman Raf Biesmans die klaar is voor de schok van volgend weekend in Beyne.»

Initia Hasselt had zich de start tegen nieuwkomer Visé heel anders voorgesteld. De hoofdstedelingen rekenden op een duidelijke zege maar Visé knokte voor elke bal en elke meter en vertrok niet helemaal onverdiend laat op de avond met één punt. «Dit gelijkspel komt hard aan,» aldus speler-webmaster Ken De Nil. «Van onderschatting was geen sprake maar de tegenstander had er alles voor over om zijn debuut in eredivisie niet te missen. Dit puntenverlies was niet ingecalculeerd maar het verandert niets aan onze ambitie. Zo goed doen als vorig seizoen is aan de orde van de dag. Ons volgend weekend in Lebbeke herpakken is de boodschap.»

Vrouwen
Meeuwen en Initia in een glansrol
Meeuwen met Pusic maar zondar Collaert (niet spelgerechtigd) gaf tegen HC Antwerpen meteen haar visitekaartje af. De bezoekers hielden in het eerste kwartier gelijke tred maar dit kostte teveel energie. Meeuwen sloeg in een dol tweede kwartier een beslissende 6-puntenkloof. En ook na de rust drukte Meeuwen haar stempel op het gebeuren. Bij 25-9 na 45 minuten liet Jo Smeets de wisselspeelsters opdraven die de 29-13-zege veilig stelden.

De kwalificatie voor de tweede ronde in de EHF-Europabeker inspireerde Hasselt in de eerste competitiewedstrijd tegen Eynatten, dat zich toch als titelkandidaat wil manifesteren. Het individualisme bij Eynatten rendeerde tot aan de veertigste minuut, 13-13, maar vanaf dan manifesteerde Initia zich als collectief en stond niets meer de ruime 23-17-zege in de weg.

Melveren kwam tegen landskampioen Visé niet in het stuk voor, 17-29. Leenen (7) en Vandercasteelen (6) stonden aan het kanon bij STHV. Bij Visé waren Gilice en Hellings samen goed voor zestien doelpunten. Kathleen Loos scoorde tweemaal voor haar nieuwe ploeg.

Een erg jong Arena Hechtel kwam tegen Neerpelt niet in het stuk voor. Sporting, dat nog versterking binnen haalde uit Nederland, sloeg al in de eerste minuten een beslissende kloof. Bij Arena, dat met 13-20-cijfers de mist in ging, staat trainer Meziane Zouaoui al zwaar onder druk. Ludo Cuypers stelde duidelijk dat er communicatiestoornissen zijn tussen de Algerijnse trainer en de speelsters.

Kortessem pakte tegen nieuwkomer Middelkerke twee belangrijke punten, 17-24.

Negativisme
Bondscoach Jean Troquet wil met alle clubtrainers (eredivisie vrouwen) een individueel gesprek. Bedoeling is het negativisme rond de nationale ploeg weg te werken. Maar Troquet wil deze gesprekken op band opnemen en dit stoort toch aan aantal trainers.

Belgen in het buitenland
Saarbrücken vierde op de derde speeldag de eerste overwinning van het seizoen. Catteeuw, Huygen en Buzaud versloegen Erlangen met 23-32-cijfers.
In Nederland won Jo Delpire met Geleen met 20-27-cijfers op het veld van Volendam. Deze zege levert Geleen voorlopig de vijfde plaats in de algemene rangschikking op.