"Aantal asbestdoden zal blijven toenemen"

De volgende 10 tot 20 jaar zullen aan asbest te wijten kankers toenemen. Dat heeft dr. Pascal Dumortier van het Brussels Erasmusziekenhuis maandag verklaard op het Congres van de 'European Respiratory Society' in Berlijn.

BELGA

In het Erasmusziekenhuis voerde het team van dr. Dumortier tussen 1998 en 2000 steekproefsgewijs 160 lijkschouwingen uit. Bij 13 procent van de autopsies werd een concentratie van meer dan 1.000 asbestpartikels per gram droog longweefsel gevonden. Bij 14 procent was er een verdikking van het longvlies, wat op schade door asbest wijst. Met andere woorden: de longen van 1 op 7 mensen bleken beschadigd door vroegere blootstelling aan asbest. Volgens experts zal het aantal dodelijke asbestkankers blijven stijgen tot omstreeks 2020. De verwachte toename heeft alles te maken met het feit dat de ziekte pas tientallen jaren na de blootstelling optreedt. Asbestvezels die in de longen terechtkomen veroorzaken met de tijd ontstekingen die tientallen jaren later leiden tot longkanker of longvlieskanker. De piek van de blootstelling aan asbest lag in de jaren '70.

In de geïndustrialiseerde landen worden nu jaarlijks in totaal 10.000 gevallen van longvlieskanker (mesothelioom) vastgesteld. Het is een dodelijke longtumor die pas 30 tot 40 jaar na de blootstelling optreedt en bijna uitsluitend door asbest wordt veroorzaakt. Naar verwachting zal één procent van de Europeanen aan longvlieskanker sterven. Neemt men alle ziekten die met asbest verband houden (ook longkanker), dan kan verwacht worden dat meer dan 3 procent van de Europeanen hieraan overlijdt.