Eetgewoonten bepaald door de genen

Onderzoek bij tweelingen toont aan dat eetgewoonten worden bepaald door uw genen. John de Castro van de Georgia State University in Atlanta heeft 110 identieke en 155 twee-eiige tweelingen, van wie beide helften ver van elkaar wonen, onderzocht op hun eetgedrag.

GPD

Elke volwassen deelnemer werd gevraagd zeven dagen lang een dagboek bij te houden. Daarin moesten ze de genuttigde maaltijden en tussendoortjes noteren, alsmede de mate van honger voor en na elk maal. Tevens dienden ze aan te geven met hoeveel mensen ze om de tafel zaten.

De dagboeken onthulden dat identieke tweelingen twee keer zoveel hetzelfde eetgedrag vertonen als twee-eiige tweelingen. De eeneiige tweelingen hadden duidelijk dezelfde voorkeur voor het tijdstip om te eten en de hoeveelheid voedsel. Eveneens gelijk is hun bevrediging van het hongergevoel plus hun voorkeur voor het aantal tafelgenoten.

De twee-eiige tweelingen hadden geen overeenkomend eetgedrag. Hieruit volgt, dat opvoeding nauwelijks effect heeft op wat iemand later lekker vindt, aldus Castro. Graag wil hij nu weten wat de invloed is van de vroege leefomgeving op wat mensen als volwassenen eten.