"Correspondenten in Pakistan kosten ons miljoenen"

De Vlaamse televisiezenders brengen dagelijks eigen verslaggeving uit Pakistan, de VRT zelfs ook uit Afghanistan. Je vraagt je wel eens af wat dat kost. Tot nog toe valt het nogal mee. Maar het conflict mag geen maanden duren. «We praten voorlopig over miljoenen, geen tientallen miljoenen,» zegt chef buitenland Peter Verlinden van de VRT-tv.

RAYMOND DE CONDE

De VRT heeft Kathleen Hermans en Rudi Vranckx in Pakistan met een eigen cameraploeg en monteur. Greet Pluymers reist mee met buitenlandminister Louis Michel naar de islamitische landen. Johan Depoortere verblijft in Noord-Afghanistan in het gebied van de Alliantie, de rebellen zeg maar. Hij werkt er samen met een ploeg van de NOS en NOVA en is daar geraakt met een vliegtuig dat gecharterd werd door de EBU. «De kostprijs van reis en verblijf valt nogal mee. Het duurst zijn de satellietverbindingen,» legt Peter Verlinden uit. Wanneer een eigen beeldverslag wordt doorgestuurd, moeten we 10 minuten tijd huren op de satelliet voor zo'n

feed

en dat kost vanuit Pakistan zeker 4 keer meer dan vanuit de V.S. Dat komt doordat die feeds vanuit Pakistan worden doorgestraald via mobiele stations. Voor een live tussenkomst van een reporter ter plaatse moeten we 15 à 20 minuten satelliettijd huren. Dan zit je algauw aan zo'n 70.000 frank per verslag. Daarom proberen we er oordeelkundig gebruik van te maken. De volledige Kosovo-crisis heeft ons nog altijd meer gekost dan deze crisis. In de loop van het jaar hebben we die kosten toen weer ingehaald en hopelijk kunnen we dat ook nu doen. Maar het mag natuurlijk niet te lang blijven duren. Dan roepen we trouwens onze mensen tijdelijk terug. De speciale verslaggevers die we naar de V.S. hadden gestuurd, zijn al terug. Vaste correspondente Greet Dekeyser blijft uiteraard ter plekke, al hebben we die twee dagen rust gegund. Voorlopig rekenen we met een meerkost van een aantal miljoenen.

Ook VTM doet extra inspanningen. Luc Desmet is in Islamabad en Patrick Van Gompel vergezelt buitenlandminister Louis Michel naar Pakistan en andere islamitische landen. Boudewijn Van Spilbeeck is gisteren teruggekeerd uit de V.S. en vaste correspondente Suzy Hendrikx verblijft deze dagen in Washington. «Dat is minder dan de VRT,» weet ook hoofdredacteur Fernand Van Oostende. «De VRT heeft ook meer programma's. De mensen die wij sturen, gaan alleen voor het VTM-nieuws. Wij hebben ook minder middelen dan de openbare omroep. Als je eigen mensen ter plekke hebt, geeft dat altijd een extra indruk maar als je het alleen inhoudelijk bekijkt, maakt het niet zoveel verschil uit. We hebben voldoende nieuws- en beeldbronnen: CNN, Reuters, APTN. Bovendien werken we samen in ENEX (European News Exchange), de commerciële tegenhanger van de EBU. Daarin zitten o.m. de RTL-zenders, waaronder het sterke RTL Duitsland, het Britse Sky en ook een Turkse partner. Op die manier zijn we voldoende gewapend, al geef ik toe dat we zelf ook een man méér zouden sturen als we daar de middelen voor hadden.»