Medisch dossier van Pantani in beslag genomen

ROME -

Italiaanse agenten heben donderdag in de zetel van het Italiaanse Olympisch Comité (CONI) te Rome, beslag gelegd op het pre-olympisch medisch dossier van de Italiaan Marco Pantani. Dit werd uit gerechtelijke bron vernomen.

BELGA

Het dossier, opgemaakt vóór het vertrek van Pantani naar de Olympische Spelen in Sydney, werd in beslag genomen in opdracht van Pierguido Soprani, de procureur-generaal van Ferrara. Die deed dat op basis van een brief van professor Mario Cazzola, gerenomeerd hematoloog aan de universiteit van Pavia.

Cazzola werd geconsulteerd door de wetenschappelijke commissie van de CONI en gaf de raad Pantani niet te laten starten in Sydney. De commissie had zijn mening gevraagd op basis van de hematocrietwaarden, die werden opgemeten bij twee pre-olympische controles, uitgevoerd op 1 augustus en 5 september. In de brief, gedateerd op 21 september (6 dagen voor de olympische wegrit) maakt Cazzola gewag van parameters die ver uit elkaar liggen en wijzen op een overdaad aan ijzer in het bloed. Op 5 september had Pantani een hematocrietwaarde van 49 procent, dus onder het toegestane maximum, maar het hemoglobinegehalte (eiwit dat het zuurstoftransport in het bloed verzorgt) in het bloed was gestegen met 10 procent ten opzichte van de test van 1 augustus. Een stijging die de hematoloog niet normaal achtte.

Cazzola wees erop dat de 31-jarige oud-winnaar van de Giro en de Tour, als hij in competitie zou komen met een teveel aan ijzer in het bloed, blijvende schade aan de gezondheid zou kunnen oplopen.