Geslaagde reconversie voor Waalse werknemers textielbedrijven

Zowat 80 procent van de Waalse werknemers die vorig jaar hun baan verloren bij de sluiting van vier textielbedrijven in Moeskroen, zijn opnieuw aan de slag. Een speciale begeleidings- en reconversiecel slaagde erin om de arbeiders om te scholen voor een nieuwe job.

BELGA

De faillissementen van Decoweave, Louis De Poortere, Ghyselen en Desseaux-Spinning zetten in totaal 1.200 mensen op straat. 525 waren Franstaligen. Het Waals gewest zette een reconversiecel aan het werk. "Dit was een primeur," zegt Waals minister van arbeid Marie Arena, "de cel werkte voor vier bedrijven in één en dezelfde stad maar met twee taalgemeenschappen."

Van het totaal aantal werknemers dat zonder baan zat ging 80 procent aankloppen bij de cel, die was opgezet door de Waalse arbeidsbemiddelingsdienst Forem, de vakbonden en beroepsfederatie Febeltex. Vier vijfde van de arbeiders, onder wie ook +50-jarigen, vonden op korte termijn een nieuwe job in Wallonië. "Meer dan 110 werknemers volgden een opleiding," legt Arena uit. "Er is zeker een herneming in de textielsector, maar in deze kwetsbare regio is voorzichtigheid geboden."

Bij de herstart van de vier entiteiten konden 230 van de 525 arbeiders terug aan de slag in hun oorspronkelijk bedrijf. De anderen vonden een baan in andere sectoren.

In totaal konden 397 mensen dankzij de reconversiecel terug aan het werk. De cel trok daarvoor 17 miljoen frank (420.000 euro) uit deels met steun uit het Europese Doelstelling 1-fonds.