Sabena: Liberale vakbond stapt op

De vertegenwoordigers van "Snac", de liberale vakbond van het cabinepersoneel van Sabena, hebben woensdagmorgen rond 5.30 uur de onderhandelingen verlaten omdat ze het niet eens zijn met de andere vakbonden over de te nemen sociale maatregelen.
"In tijden van arbeidsduurvermindering kunnen wij geen arbeidsduurvermeerdering aanvaarden. Diegenen die blijven zullen meer moeten werken voor minder geld." zegt Jacques Van der Zee van Snac.

Volgens de andere vakbonden is Snac vooral verontwaardigd over twee punten: het voorstel van de andere bonden om een verplicht brugpensioen op 52 in te voeren en de weigering door de andere bonden van haar eigen voorstel om een arbeidsduurvermindering te koppelen aan een loonsinlevering van 5 tot 10 procent, naargelang de ouderdom van het contract.

De vaste vertegenwoordiger van de liberale vakbond neemt wel deel aan de onderhandelingen die intussen voortduren.

Momenteel doen er drie mogelijke scenario's over de afloop van de onderhandelingen over het business plan van Sabena de ronde. Volgens het eerste scenario komen de onderhandelaars niet tot een vergelijk. Dan legt de Sabena-directie haar plan in een referendum aan het personeel voor. In het tweede geval wordt er een akkoord bereikt en is een referendum overbodig. Een laatste scenario voorziet in een tussenoplossing: de onderhandelaars komen tot een consensus zonder een volledig akkoord te bereiken. Dan is het aan sociaal bemiddelaar Roger Van Den Heuvel om mee een tekst op te stellen die dat bereikte vergelijk weergeeft om het vervolgens aan het Sabena-personeel te kunnen voorleggen.