Thomas Cook ziet af van overname City Bird

Print
Touroperator Thomas Cook ziet zich verplicht "af te zien van de overname van luchtvaartmaatschappij City Bird. Er werd geen akkoord gevonden met Boeing over een openstaande claim van 5 miljard frank", zo stelde Thomas Cook woensdag in een persbericht.
BR>
Sinds begin juli hebben City Bird en Thomas Cook "koortsachtig gewerkt aan het herstructureringsplan van City Bird". Door de starre houding van Boeing in het kader van de stemming der schuldeisers over het financiële plan zijn de onderhandelingen over een overname van City Bird door Thomas Cook in een impasse geraakt, alus de mededeling.

Dinsdagavond nog heeft de Brusselse rechtbank van koophandel, zetelend in kort geding, Thomas Cook verplicht om alsnog de akkoorden die sinds weken onderhandeld werden, na te leven. Hoewel Thomas Cook zich niet schriftelijk aan een overname heeft verbonden, oordeelde de rechter dat er toch sprake was van een "feitelijk akkoord".

Het noodlijdende City Bird werkt begin juli onder gerechtelijk akkoord. Dat akkoord werd verkregen omdat Thomas Cook de maatschappij een lening van 150 miljoen frank toestond om het jaar rond te komen. Woensdag loopt het concordaat van City Bird af. De vakbonden vermoeden dat Thomas Cook de faling van het bedrijf afwacht om op die manier een goedkopere overname te verkrijgen. Volgens de vakbonden laat Thomas Cook nu ook al veel vluchten die normaal door City Bird uitgevoerd worden over aan andere luchtvaartmaatschappijen.