Vliegmaatschappij Alitalia schrapt 2.500 banen

De nationale Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia schrapt 2.500 banen. De maatregel is een rechtstreeks gevolg van de aanslagen in de VS. De onderneming wil verder haar luchtvloot verkleinen door 12 toestellen te verkopen en voorlopig afzien van nieuwe orders.

BELGA

Vluchten van Milaan (Malpensa) naar bepaalde Europese bestemmingen worden opgeschort. Dat geldt ook voor vluchten op enkele bestemmingen in de VS, Azië en Zuid-Amerika (Hong Kong, Peking, San Francisco, Rio de Janeiro). Voorts wordt het aantal verbindingen naar Tel Aviv en Kaïro verminderd. De capaciteit op de vluchten van Rome en Milaan naar New York wordt gereduceerd. Ook op het terrein van de catering haalt Alitalia de broeksriem aan.

Bij het vliegend personeel sneuvelen 900 jobs, bij het grondpersoneel gaat het om 1.600 werknemers. Alitalia, dat voor 53 procent in handen is van de Italiaanse overheid, verloor drie dagen na de aanslagen in de VS tussen 30 en 40 miljoen dollar (1,7 miljard frank/44 miljoen euro) omdat haar vliegtuigen in de VS noodgedwongen aan de grond bleven.

Met de maatregelen denkt de maatschappij haar verlies in de periode van oktober tot en met maart beperkt te kunnen houden tot 300 miljard lire (9 miljard frank/220 miljoen euro). Zonder de ingreep zou het verlies in die periode kunnen oplopen tot 700 miljard lire (21 miljard frank/520 miljoen euro).

Aangeboden door onze partners