Sabena: referendum tenzij er akkoord komt

De directie van Sabena wil een referendum onder het personeel organiseren over het businessplan. Enkel indien er binnen 24 uur een akkoord is met de vakbonden, zal het referendum worden stopgezet. Dat heeft ceo Christoph Müller dinsdagmiddag voor de pers verklaard na een ontmoeting met de bonden.

BELGA

Volgens Müller zijn er slechts twee opties: het stopzetten van de activiteit van Sabena, wat de gedelegeerd bestuurder niet wenselijk acht, of het organiseren van een rondvraag bij het personeel. De topman wil in elk geval voor 3 oktober duidelijkheid. Dan is er een bijzondere aandeelhoudersvergadering van de Belgische staat en het zelf in de moeilijkheden verkerende Swissair.

Müller voelt immers de hete adem van de VS-aanslagen en de gevolgen voor de luchtvaartmaatschappijen. "Sinds 11 september is de wereld veranderd. Andere luchtvaartmaatschappijen hebben dat ook begrepen en kondigden massaal besparingen aan, maar Sabena zit nog steeds in een overlegfase", aldus de topman. Ondertussen verslechtert de financiële toestand van de maatschappij. Sabena heeft sinds 11 september al ruim 4 miljard frank minder inkomsten geboekt.