Voorstelling Ronde van Vlaanderen 2001

BRUGGE -

Donderdag is in het mooie kader van de gotische zaal van het stadhuis van Brugge de 85ste Ronde van Vlaanderen voorgesteld. De Ronde is 269 kilometer lang en telt 16 hellingen. In vergelijking met de vorige editie verandert er weinig aan de enige wereldbekerwedstrijd die Vlaanderen rijk is.

BELGA

Voor het 4de jaar op rij wordt de start van de Ronde in Brugge gegeven. De renners vertrekken er op de Markt. Het peloton begint dan aan een grote lus langs de kust, 100 km langs lange en brede wegen.

Het tweede deel van de wedstrijd wordt door de organisatoren onderverdeeld in drie schuifjes. In het eerste schuifje ligt het accent voornamelijk op kasseien. Het tweede schuifje is een vlak intermezzo van zo'n 35 km. In het derde, en dus de echte finale, zijn er vooral de hellingen. De Oude Kwaremont, op 65 km van de finish, fungeert daarbij als scharnierpunt. De lange zware klim van 2,2 km vormt het eigenlijke begin van een gebalde finale die zich uitstrekt over 10 hellingen.

Het parcours telt 3 belangrijke wijzigingen ten opzichte van vorig jaar. De lus van Ingelmunster is er niet meer bij. Ingelmunster was in 2000 het eerste 'dorp van de Ronde' ter ere van Eric Leman maar daar blijven de renners dit jaar dus weg.

Ook de Huisepontweg wordt uit het parcours geschrapt, omdat de weg er in een veel te slechte staat bijligt. De renners moeten nu wel over de Doorn, een kasseistrook van 1.700 meter. Daardoor vervalt ook de passage door Mullem en de helling Den Ast.

Ook de kasseien van Lippenshove staan dit jaar weer op het programma. Als gevolg daarvan wordt voor het eerst sinds 37 jaar ook de Grotenberge nog eens beklommen.

De aankomst ligt ook nu weer in de Oost-Vlaamse gemeente Meerbeke. Het is al de 29ste keer dat Meerbeke als aankomstplaats fungeert.

De televisiezender VRT doet dit jaar extra inspanningen om de qrootste wielerklassieker van Vlaanderen in beeld te brengen. Maar liefst 23 camera's worden ingezet. Nieuw is de studio die ter plekke wordt geïnstalleerd om voor en na de wedstrijden gesprekken te voeren met de tenoren.