PSV opnieuw zwaar onderuit

Print
HEERENVEEN - De donderwolken blijven boven PSV hangen. Het verval ten opzichte van vorig jaar is onmiskenbaar, af en toe is er een mooie uitschieter. Zwaar in mineur onderging PSV zaterdagavond de grootste competitienederlaag in het tijdperk Gerets.
BR>
Onthutsend en onbegrijpelijk, zo was de pak rammeling die PSV van Heerenveen kreeg. PSV is onvoorspelbaar geworden, een mysterie. Luttele dagen na de uitstekende 3-1 overwinning op Galatasaray kregen de Eindhovenaren een 4-1 nederlaag om de oren.

De statistieken spreken boekdelen. De landskampioen staat twaalfde op de ranglijst, heeft drie van de zes wedstrijden verloren, een gelijkspel behaald en slechts twee gewonnen. Daar zat overigens geen topper bij. Het doelsaldo is negatief (10-13), wat in deze fase voor PSV ongehoord is. PSV heeft op dit moment met Sparta het hoogste aantal tegendoelpunten van de eredivisie. Dertien is al meer dan de helft van het totale aantal (23) dat PSV vorig jaar moest incasseren.

In de achterste linie stapelde PSV de fouten op. Aan alle doelpunten van Heerenveen gingen fouten bij PSV vooraf. Addo bracht Bruggink met een foute pass in moeilijkheden, die verloor de bal en Talan en Allbäck rukten vrij door PSV's centrum op naar Kralj. Rugdekking ontbrak. Allbäck scoorde moeiteloos, 1-0. Denneboom mocht de bal uit een vrije trap ongehinderd inkoppen, 2-0. Jensen maakte 3-1, nadat PSV'ers er maar niet in slaagden om de bal uit de gevarenzone weg te werken. Nurmela stond geheel vrij voor Kralj, die niet eens uit zijn doel kwam, 4-1. De tegentreffer van Rommedahl ontstond uit een prachtige pass van Van Bommel.

In de defensie van PSV blijft het rommelen. Vorig seizoen lag de uitstekende driehoek Waterreus-Nikiforov-Hofland aan de basis van de landstitel. Van dat drietal speelde alleen Nikiforov. De Rus kwakkelt al het hele seizoen, maar krijgt van Gerets op grond van zijn arbeidsverleden krediet. Vraag is hoe lang nog, als straks Hofland en Faber voor het centrum beschikbaar zijn. Ook in Heerenveen was Nikiforov weer onherkenbaar. Ook Addo was niet de Addo die tegen Galatasaray speelde.