NAVO krijgt geen specifiek verzoek van VS

Print
De VS hebben de NAVO-bondgenoten geen enkel specifiek verzoek overgemaakt inzake hulp voor de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft de Belgische minister van Defensie André Flahaut woensdag bevestigd.
De Amerikaanse vice-minister van Defensie Paul Wolfowitz heeft zijn defensiecollega's woensdag ingelicht over de manier waarop de VS hun antwoord op de terroristische aanvallen op New York en Washington voorbereiden, zei Flahaut.
Dat antwoord zal "lang, erg divers en niet louter militair zijn", haalde Flahaut de uitleg van Wolfowitz aan. "We moeten niet spoedig een (Amerikaans, nvdr) hulpverzoek verwachten", aldus Flahaut, die niet uitsloot dat Washington slechts beroep zou doen op een aantal bondgenoten en niet op de alliantie als geheel.
Flahaut herhaalde ook de woorden van premier Verhofstadt, die stelde dat het Belgische antwoord niet louter uit woorden maar ook uit daden zou bestaan. "We zullen afwachten wat ze ons vragen en of dat ook uitvoerbaar is", zei de defensieminister, die onder meer F-16's, schepen, luchttransport, speciale troepen van het Belgische leger en logistieke en medische steun noemde als beschikbare middelen.