Iran laat aanval VS onder voorwaarden toe

Print
De VS hebben het recht terug te slaan voor de terreuraanvallen die twee weken terug op hun grondgebied werden gepleegd. Voorwaarde is wel dat de aanvaller of het land dat voor de aanslagen verantwoordelijk is, precies kan worden omschreven.
Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Kamal Kharazzi woensdag verklaard op een gezamenlijke persconferentie met de Europese trojka onder leiding van Belgisch buitenlandminister Louis Michel.

"De Amerikanen mogen een tegenaanval uitvoeren in gelijkaardige omstandigheden", stelde Kharazzi toen hem een vraag werd gesteld over de legitimiteit van Iraanse raketaanvallen tegen de stellingen in Irak van de Iraanse verzetsbeweging. "Artikel 51 van de VN geeft aan landen die worden aangevallen, het recht om een tegenaanval uit te voeren, maar het land vanwaar de aanval afkomstig is, moet dan wel duidelijk worden omschreven", ging Kharazzi verder. Een standpunt dat licht verwonderlijk klinkt uit de mond van een land dat de VS nog steeds ziet als "de grote duivel".

De Iraanse geestelijke leider, de ayatollah Ali Chamenei, meldde daarentegen dat bij een aanval tegen Afghanistan "geen enkele steun aan de VS en hun bondgenoten" mag worden verleend.