NAVO-top: Robertson roept op tot samenwerking

Print
lord Robertson, secretaris-generaal NAVO NAVO-secretaris-generaal George Robertson heeft de lidstaten van de alliantie opgeroepen tot meer "cohesie, samenwerking en solidariteit", in zijn openingstoespraak voor de vergadering van NAVO-defensieministers. Het terrorisme is een "bedreiging voor de internationale veiligheid" aldus Robertson.
Woensdagnamiddag wordt op het hoofdkwartier in Evere ook de Russische defensieminister Sergei Ivanov verwacht. Moskou bood maandag aan zijn luchtruim open te stellen voor humanitaire vluchten richting Afghanistan en beloofde zelfs mee te zullen werken aan "zoek- en reddingsacties".

De defensieministers zullen het ook hebben over Macedonië, waar de NAVO een "lichte aanwezigheid" wil handhaven na afloop van de ontwapeningsactie van Albanese rebellen. Het zou gaan om ongeveer 700 manschappen onder Duits bevel die erop moeten toezien dat het vredesakkoord in Macedonië wordt nageleeefd en de veiligheid moeten garanderen van burgerwaarnemers van de Europese Unie en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).