Omar richt boodschap tot Amerikaanse volk

De geestelijke leider van de Afghaanse Taliban-machthebbers, Mollah Mohammad Omar, heeft de VS ervan beschuldigd "wreedheden" te hebben begaan in islamitische landen. Hij deed dat in een boodschap aan het Amerikaanse volk die werd verspreid door het pro-Talibaanse persbureau AIP in Pakistan.

BELGA

"Het Amerikaanse volk moet beseffen de trieste recente gebeurtenissen het gevolg zijn van het slechte beleid van zijn regering", zei Omar, die de aanslagen in New York en Washington uitlegde als een vergeldingsactie.

Omar nam andermaal de verdediging op zich van zijn "gast" Osama bin Laden, die al vijf jaar in Afghanistan verblijft. Bin Laden is volgens Omar niet in staat tot "gesofistikeerde" aanslagen als die in de VS. De Afghaanse geestelijke riep de Amerikanen op zich te bezinnen over de "wreedheid" van de Amerikaanse politiek. "Uw regering begaat allerlei wreedheden in moslimlanden. In plaats van die te steunen zou u uw regering moeten oproepen zijn wrede beleid te herzien", voegde hij eraan toe.