Premier Verhofstadt praat donderdag met Bush

Belgisch premier Guy Verhofstadt en voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, ontmoeten donderdag in Washington de Amerikaanse president, George W. Bush. Ze zullen hem de resultaten toelichten van de buitengewone raad van Europese staats- en regeringsleiders die vorige vrijdag in Brussel plaatsvond. Dat heeft de entourage van de premier dinsdag bevestigd.

BELGA

Na Washington reist Verhofstadt nog door naar Ottawa in Canada. In de Verenigde Staten zullen Verhofstadt en Prodi behalve Bush ook vice-president Dick Cheney en Condoleezza Rice, nationaal veiligheidsadviseur van de president, ontmoeten. Op de Europese top van vorige vrijdag bevestigden de vijftien lidstaten dat een Amerikaans antwoord op de aanslagen van 11 september "legitiem" is op grond van resolutie 1368 van de VN-Veiligheidsraad.

"Ieder volgens zijn eigen middelen, zijn de EU-lidstaten klaar om deel te nemen aan acties aan de zijde van de Verenigde Staten", luidde het in de slotverklaring. Die verklaring voegde er wel aan toe dat Washington "nauw overleg moet plegen" met de EU. Vrijdag reist Verhofstadt naar Ottawa, waar hij een werklunch heeft met zijn Canadese ambtgenoot Jean Chretien. Zaterdagochtend keert hij dan terug naar Brussel, althans volgens een voorlopige agenda.

Vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel was eind vorige week al in Washington als leider van een Europese trojka. Daar maakten ook Hoog EU-vertegenwoordiger Javier Solana en eurocommissaris voor Buitenlandse Betrekkingen, Chris Patten, deel van uit. Zij pleegden toen overleg met de Amerikaanse buitenlandminister Colin Powell en eveneens Condoleezza Rice.