Strenge veiligheidsmaatregelen tijdens NAVO-top

Print
De Belgische autoriteiten hebben zware veiligheidsmaatregelen getroffen om de vergadering van de Defensieministers van de NAVO-lidstaten, die woensdag plaatsvindt op de Brusselse zetel van de Atlantische alliantie, veilig te laten verlopen. De federale politie is aanwezig met twee waterkanonnen en een uitgebreide troepenmacht. Een helikopter van het type MD900 Explorer houdt de omgeving in het oog.
De federale politie krijgt uitzonderlijk versterking van de militaire politie (MP) van het Belgisch leger, die de journalisten naar een parking loodste buiten het NAVO-complex en in het gebouw de interne veiligheidsdienst van de NAVO ondersteunt. De Leopold III-boulevard, die de hoofdstad verbindt met de luchthaven van Zaventem, werd zelfs helemaal voor verkeer afgesloten bij de aankomst van de ministers. Ook enkele straten in de wijk werden afgesloten.

De secretaris-generaal van de NAVO, George Robertson, opende de vergadering met een woord van dank aan het adres van de Belgische minister André Flahaut, over de bereidheid van de Belgische autoriteiten om deze ontmoeting "op zo'n korte tijd" te organiseren.
De vergadering was oorspronkelijk in het Italiaanse Napels gepland, maar ze werd vrijdag verplaatst omdat het voor de belangrijke personeelsleden van de NAVO onmogelijk was Brussel te verlaten na de aanslagen in de VS.
De veiligheidsmaatregelen zijn echter niet te vergelijken met deze van afgelopen vrijdag, in het kader van de uitzonderlijke Europese top in Brussel. Toen werden de crisiscentra van de federale overheid en van het ministerie van Defensie geactiveerd. F-16 straaljagers en Agusta A109-helicopters werden ingezet, alsook een AWACS-radarvliegtuig van de Navo om de Belgische hoofdstad in het oog te houden.