Levenslang gevorderd voor 'duivelspaar'

Print
Advocaat-generaal Alain Winants heeft woensdagvoormiddag voor het Brusselse assisenhof de maximumstraf, levenslange opsluiting, gevorderd tegen Peter Uwe Schmitt en Aurore Martin. Beiden werden dinsdag schuldig bevonden aan moord op Marc Van Beers in mei 1995 in Corsica. Omstreeks tien uur hebben het hof en de juryleden zich teruggetrokken om te delibereren. De advocaat-generaal vorderde de maximumstraf voor "een afschuwelijke moord". Volgens hem was de ontmoeting tussen Marc Van Beers en Aurore Martin "de kroniek van een geprogrammeerde dood".
Meester Mayence, advocaat van Peter Uwe Schmitt, heeft, op vraag van zijn cliënt, niet over de strafmaat gepleit. "Ik hoop dat ik nooit voor uw onschuld zal moeten pleiten", zegde meester Mayence na een korte mededeling tot de juryleden. Verder kwam enkel meester Pascale François, advocate van Martin, aan het woord. Ze vroeg de juryleden om de persoonlijkheid van Martin voor ogen te houden. Volgens haar zou de straf die de advocaat-generaal vroeg, een slecht voorbeeld zijn voor het gerecht.

Vervolgens kregen de betichten het laatste woord. Schmitt barstte in tranen uit: "Hoe hebben jullie mij kunnen veroordelen? Enkel op basis van mijn gezicht, waarop geen emotie te zien was? Jullie veroordelen mij zomaar", zegde Schmitt. Tenslotte Martin: "Ik vraag vergiffenis voor wie ik ben, maar ik zal nooit vergiffenis vragen omdat ik schuldig zou zijn, zelfs indien ze me dertig jaar vasthouden of mij in de cel laten sterven", besloot de betichte.