Vanderhaeghe geeft Anderlecht geen kans

MADRID -

Was Anderlecht niet zo ijdel, dan had Yves Vanderhaeghe dinsdagavond bij het betreden van

Bernabeu

weer zijn fototoestelletje bovengehaald, net als destijds in Rome met Aalst en in Japan met de nationale ploeg. Zijn blik richtte zich meteen naar het immense scorebord, hoog in de Madrileense lucht. "Je krijgt er nekpijn van, maar ik zal moeten kijken om de stand niet te vergeten", grapt Vanderhaeghe. Maar nadien, wél serieus: "4-0 is een goeie uitslag voor ons."

Yves Taildeman

Vanderhaeghe content met een 4-0 nederlaag. Dat kan toch niet?

Vanderhaeghe:

"Ik weet het, ik ben anders altijd optimistisch. Nu niet. Wat Real aan klasse heeft, daar kunnen wij niet aan tippen. Ik hoop dat ik verkeerd ben, maar ik denk dat we in Madrid niks te rapen hebben. Vorig jaar hoopte ik nog op iets, nu op helemaal niks. Vorig seizoen speelden we de hele campagne bijna met dezelfde elf, we waren op elkaar ingespeeld. Nu blijven daar De Boeck, De Wilde, ik en sinds kort Baseggio en Stoica van over. De groepsgeest is minder, maar dat komt door de vele blessures. Wie revalideert, is meer met zichzelf bezig en wordt aan zijn lot overgelaten. De eerste week bellen de collega's nog, nadien kom je in een andere wereld terecht en mag je helemaal alleen in het zwembad ploeteren."

Spreek je bewust van 4-0, om het tegenovergestelde effect te bekomen?

"Misschien wel. Madrid kan 10 keer tegen de lat trappen, rood krijgen en een penalty tegen. Nogmaals, ik hoop er niet op."

Is de 4-1 nederlaag van vorig jaar dan zo'n slechte herinnering?

"Neen, integendeel. Het was de mooiste uit mijn carrière. In Manchester waren we te braaf, in Madrid niet. We zijn gewoon overklast. Zelfs door een zogezegd mindere naam als Makelele. Geen bal verloor die in 90 minuten. Ongelooflijk. Ik voelde me die dag heel goed, holde van de ene naar de andere Madrileen, wilde overal mijn

poot

tussen steken maar moest telkens vloeken

Godverdekke, weer te laat!

Wel, ik wil dat direct opnieuw doen. Ik heb zoiets van

Ik heb toch op Real gespeeld.

Alleen dat stadion al, waarvan de tribunes bijna over het veld hangen. En dat gras, waarvan de golfers in onze groep zeggen dat het even goed ligt als een

green

. Als ik een slechte pass geef, zal je me niet naar het gazon zien kijken.

(lacht)

En dan zwijg ik nog over de vedetten."

Van de geschorste Zidane blijf je gespaard.

"Jammer. Niet dat ik me één tegen één met hem wil meten, maar ik had graag met eigen ogen gezien wat hij met de bal aan de voet kan. Of het zo indrukwekkend is als op tv. Dat hij niet meedoet, zal Real niet verzwakken, zeker? Madrid wint meer zonder dan met hem."

Zouden jullie dan niet beter forfait geven?

"Nee, verdorie! Begrijp me niet verkeerd, ik geef me niet gewonnen. We moeten ervoor gaan, niet bang zijn en van in het begin laten voelen dat we er zijn. Ik pakte Totti van AS Roma ook meteen hard aan. Ik heb respect voor die mannen, maar op het veld kijk ik niet naar namen."