Jan Hoet opent expo 'Après-charbon' in Winterslag

Print
Jan Hoet heeft zaterdag de tentoonstelling 'Après-charbon' geopend op de mijnsite van Winterslag. De expo past in de evenementenreeks ter gelegenheid van 100 jaar steenkool in Limburg. Gerenommeerde conceptuele kunstenaars van over de hele wereld tonen nog tot medio oktober hun eigengereide interpretatie van het Limburgse mijnverleden.
Jan Hoet was in zijn nopjes bij de opening van 'Après-charbon'. "De bijzondere locatie voegt aan deze tentoonstelling een extra dimensie toe. Naast het kunstwerk en het publiek is hier ook de historische context duidelijk aanwezig. Die drie-eenheid vind ik prachtig. Bovendien zijn de kunstenaars perfect gekozen. Allemaal hebben ze erg helder en leesbaar, maar op hun eigen manier, de boodschap geformuleerd die deze tentoonstelling wil oproepen." Om een beter inzicht te krijgen in het onderwerp nam de organiserende vzw Artétude een diepe duik in het mijnverleden. Martine Geerts, curator en kleindochter van een mijnwerker: "Een van de opvallendste conclusies van onze studie is dat de ex-mijnwerkers vooral de mentaliteit van de mijn missen. Omdat de dood elk moment kon toeslaan, moesten de kompels elkaar blindelings kunnen vertrouwen. Er heerste dan ook een enorme solidariteit onder de mijnwerkers. Maar bij de sluiting van de mijnen verwaterde die mentaliteit en daar hebben veel ex-mijnwerkers het nog altijd moeilijk mee."
Toch wil 'Après-charbon' - de naam verwijst naar de Franse voertaal die in de mijnen gehanteerd werd - een positieve boodschap uitdragen. Geerts: "De oersterke band tussen de mijnwerkers was gebaseerd op communicatie. Die communicatie willen we ook aanmoedigen. Enerzijds door de bezoekers uitleg te geven over de werken, anderzijds door hen te stimuleren tot communicatie met elkaar. Bovendien geven de kunstwerken het publiek, als ze ervoor openstaan, een sentatie die de leegte na de mijnsluiting kan opvullen."