Prehistorische jagers op de Zonhovense hei

Print
Wie afgelopen weekend in de buurt van de Holsteen in Zonhoven is gaan wandelen, is daar misschien een in dierenhuid gehulde en met pijl en boog gewapende man tegengekomen. Die was niet met een of andere teletijdmachine een eeuw of 70 vooruit geflitst, maar hij nam gewoon deel aan de Zonhovense manche van het EK prehistorisch boogschieten en speerwerpen, de eerste ooit in Vlaanderen. Het evenement viel erg in de smaak bij de deelnemers en de enkele honderden toeschouwers.
Met zijn vijfendertigen waren ze, de schutters en werpers van dienst. De een zag er al wat authentieker uit dan de ander, maar over een zaak waren al deze liefhebbers van de prehistorie het roerend eens: dit tornooi was een voltreffer. Peter, Ferdinand en Benno zijn uit het Duitse Jülich gekomen. Het zijn mannen met ervaring. "We doen elk jaar mee aan 4 tot 5 wedstrijden in verschillende Europese landen, maar dit landschap is gewoon ‘wunderbar’, perfect om onze hobby in te bedrijven. En de organisatie is perfect. Alleen is het jammer dat de wedstrijd in augustus niet is kunnen doorgaan door de mond- en klauwzeertoestanden. Want dan was het weer mooier geweest en had de hei in bloei gestaan. Schrijf maar dat we die volgend jaar komen bekijken, want deze manche van het EK moet blijven." Ook Zonhovenaar Guido Bertels, de enige Limburger in het gezelschap, is opgetogen over zijn eerste deelname: "Heel boeiend om met andere liefhebbers van het prehistorische samen te zijn. De sfeer is uitstekend. Ik ga dit zeker vaker doen. Namen en Ramioullle, de twee volgende manches, staan al in mijn agenda."
De deelnemers moeten drie keer te voet een parcours van 1,5 kilometer door het mulle zand afleggen en onderweg met hun zelfgemaakte wapens de conditio sine qua non voor deelname - tien keer mikken op schietschijven waarop prehistorische dieren zijn getekend. Het blijkt niet makkelijk te zijn om de ‘vijand’ uit te schakelen, en je merkt dadelijk wie dit al eerder heeft gedaan. Christian Casseyas bijvoorbeeld, een Waal die werkt in het prehistorisch museum van Ramiouille. Hij loopt rond zoals een jager van 5000 voor Christus, draagt een pak uit geitenvellen, schoenen uit koeien- en een pijlenkoker uit hertenleer, en zijn boog is gemaakt van dierenpezen, die met slangenhuid zijn bekleed. "Anders worden de pezen nat en dat is slecht", legt Christian uit. Onder de arm draagt hij een soort mat. "Mijn regenkap, gevlochten uit biezen", volgt gelijk de verklaring als we vragend kijken. We willen van Christian nog weten wie deze hobby in godsnaam beoefent. "Och, ze komen uit alle mogelijke beroepsklassen, maar nu ik erover nadenk: er zijn veel schrijnwerkers bij. De gezichten blijven door de jaren heen wel dezelfde, er melden zich weinig nieuwe schutters en werpers. Maar wie er ooit aan begint, blijft er voor altijd mee doorgaan."