Verslag + reacties RC Genk - Lierse

GENK - Ondanks een droomstart, met doelpunten van Wesley Sonck en Moumou Dagano, beleefde Genk een allesbehalve makkelijk avondje. De thuisploeg vergat na de geruststellende voorsprong immers te voetballen en dat speelde in de kaart van een degelijk georganiseerd Lierse. Vooral in het zwaar bevolkte middenveld eisten de Pallieters lange tijd de hoofdrol op. De Genkse motor sputterde nog meer na de uitsluiting van Didier Zokora. Een attente Karel Snoeckx herstelde diep in de tweede helft zelfs het evenwicht. Onder leiding van uitblinker Josip Skoko slaagde Genk er echter, in een sprankelend slotkwartier, toch nog in het laken naar zich toe te halen. Eerst knikte Wesley Sonck de thuisploeg weer op voorsprong. Inmiddels was Lierse numeriek in de minderheid geraakt door de uitsluitingen van Snoeckx en Wils. De ingevallen Beslija mocht in de slotminuut de einduitslag nog meer glans geven.
1' Skoko bereikt Sonck, die Genk op voorsprong brengt: 1-0.
7' Dagano tikt een voorzet van Daerden binnen: 2-0.
15' Imschoot brengt Lierse op aangeven van Leen weer in de match: 2-1.
38' Mardulier redt schitterend met de voet op een kopbal van Sonck.
45' Mardulier slaat een loeier van Skoko in hoekschop.
56' Wils kopt over doel.
63' Zokora krijgt rood na een duel met Janssens.
75' Chatelle knalt op de vuisten van Mardulier.
76' Thompson stuurt Snoeckx weg, die beheerst binnenschuift: 2-2.
77' Frigard schiet vanuit kansrijke positie naast.
79' Snoeckx wordt met een tweede gele kaart van het veld gestuurd. Sonck kopt de vrijschop van Skoko binnen: 3-2.
89' Wils krijgt zijn tweede gele kaart.
90' Beslija glipt door de buitenspelval en legt de eindcijfers vast: 4-2.

Doelpunten: 1' Sonck 1-0, 7' Dagano 2-0, 15' Imschoot 2-1, 76' Snoeckx 2-2, 79' Sonck 3-2, 90' Beslija 4-2
Scheidsrechter: Benoit Struys
Gele kaarten: Snoeckx (fout), Wils (fout), Skoko (fout)
Rode kaarten: 63' Zokora (fout), 79' Snoeckx (2 x geel), 85' Wils (2 x geel)
Toeschouwers: 19.800
RC GENK: Moons - Vanbeuren, Reini, Zokora, Roumani - Chatelle (90' Beslija), Thijs, Skoko, Daerden - Dagano en Sonck
LIERSE: Mardulier - Laeremans, Nikolovski (7' Wils), De Roeck, Shekiladze - Sels (55' Janssens), Leen, Snoeckx, Imschoot (67' Thompson), Gadiaga - Frigard

Sef Vergoossen: "Hard moeten werken"
Sef Vergoossen had geen moeite met de vaststelling dat Genk zwaar hadden moeten bikkelen om de schaapjes op het droge te krijgen. "We kenden een droomstart", besefte Vergoossen, "maar schijnbaar was die weelde te zwaar om dragen. Nadien bleek namelijk dat de organisatie van Lierse ons pijn deed. Met Frank Leen hadden ze een mannetje meer op het middenveld. Op zulke momenten moet je gebruik maken van de flanken of iemand mee laten inschuiven. Dat wilde echter niet lukken. Ook al omdat er te onnauwkeurig gevoetbald werd en we te veel balverlies leden. Met hard werken hebben we het dan toch gehaald, maar Lierse heeft ons alleszins veel pijn gedaan".

Juha Reini: "Ik was te nerveus"
Alhoewel hij geen onverdienstelijke partij speelde, was Juha Kojak Reini niet bepaald in de wolken over zijn eigen prestatie. "Shit game van mij", oordeelde de Fin. "Ik maakte een paar domme foutjes. Gelukkig is alles goed afgelopen, maar Lierse heeft het ons niet gemakkelijk gemaakt. Zelf voelde ik me nerveuzer op mijn nieuwe plaats dan de twee voorgaande wedstrijden. Of dit definitief mijn nieuwe stek wordt? Daar beslist de trainer over en vergeet niet dat Wilfried Delbroek er nog altijd is. Ik weet alleen dat je in het centrum van de defensie meer verantwoordelijkheid draagt".

Thomas Chatelle: "Te ontspannen"
Voor de derde opeenvolgende maal kreeg Thomas Chatelle op de rechterflank de voorkeur op Mirsad Beslija. De kleine Brabander trok behoorlijk zijn plan. "Fijn dat ik van de trainer driemaal na mekaar het vertrouwen geniet," lachte Chatelle. "Nee, dat legt geen extra druk op mijn schouders. Als je in Genk speelt, weet je automatisch dat de concurrentie groot is. Dat we tweemaal vroeg scoorden, was blijkbaar in ons nadeel. We gingen iets te ontspannen voetballen en dat brak ons bijna zuur op."

Wesley Sonck: "Nu ook op verplaatsing scoren"
Wesley Sonck tekende onder het oog van bondscoach Robert Waseige opnieuw voor een sterke prestatie én twee doelpunten tegen Lierse. De aanvaller van Genk bracht zijn seizoenstotaal op 8 stuks. Detail: Sonck scoorde alle 8 doelpunten in het eigen Fenix-stadion. "Het is toeval dat ik precies thuis de kansen heb gekregen om te scoren", zegt Sonck. "Op het veld van Germinal Beerschot en Anderlecht kwam ik minder nadrukkelijk voor het doel. Dagano kon in die wedstrijden van mij profiteren en deze keer was het mijn beurt om van zijn inspanningen gebruik te maken. Hopelijk zijn we volgende week allebei 100 procent. Ik wil in de volgende matchen bewijzen dat ik het even goed buitenshuis als thuis kan."

De Rode Duivel besefte dat het Genk moeite had gekost om Lierse opzij te zetten, ondanks de snelle voorsprong. "Lierse speelde als een sterk blok met 3 man centraal op het middenveld waardoor ik me steeds moest laten terugzakken. Toen Lierse gelijkmaakte, vreesde ik even dat het nog verkeerd zou aflopen. Maar onder impuls van een sterke Skoko haalden we de overwinning toch binnen. Josip was de beste man op het veld. Balvast, altijd aanspeelbaar, een echte nummer 10. Met 11 punten kunnen we tevreden zijn over ons seizoensbegin."

Didier Zokora: "Ik werd zelf geduwd"
Didier Zokora werd als eerste met rood van het veld gestuurd na een duel met Stijn Janssens. De Ivoriaan begreep de beslissing van de scheidsrechter niet. "Ik beging helemaal geen fout", schudde Zokora het hoofd. "Integendeel, ik werd in de rug geduwd en viel. Dat die speler van Lierse daarna over mij struikelde, was toch mijn schuld niet? Ik schrok me dood toen ik de rode kaart zag".

Regi Van Acker: "Sommigen kunnen hun job niet aan"
"Ik heb twee ploegen en twee supportersclans gezien die het niveau van het Belgisch voetbal optrekken", zei Regi Van Acker, de trainer van Lierse. Weinig spoor van ontgoocheling bij de verliezende coach overigens. "Waarom zou ik teleurgesteld zijn? Oké, het resultaat is niet goed, maar mijn jongens lieten goed voetbal zien. Lierse was de best voetballende ploeg. Alleen jammer dat de derde factor (Van Acker doelde op de scheidsrechter, nvdr) niet op het niveau van de spelers acteerde. Sommigen (weer doelend op de scheidsrechters) kunnen hun job niet aan. En dat is héél erg voor het Belgisch voetbal".

Natuurlijk was Van Acker ook niet blij met de vroege dubbele achterstand. "Bij die eerste tegengoal denk ik aan buitenspel, de tweede kwam er toen Nikolovski geblesseerd langs de kant stond en er van een desorganisatie in onze verdediging sprake was. Wat mij tevreden stemt, is dat we na die opdoffers perfect reageerden, dat we de match in handen namen en dat we terug op gelijke hoogte van Genk klommen. Wij speelden bij de beste thuisploeg van dit moment geen afbraakvoetbal, hé. Ik vind dat we recht hadden op een punt. Daarom komt het verlies in de slotfase toch nog hard aan".

Frank Leen: "Te slap begonnen"
Frank Leen riep geen excuses in voor wat in de aanvangsminuten misliep bij Lierse. "We begonnen gewoon te slap aan de wedstrijd", aldus de kapitein van Lierse. "We waren ervoor gewaarschuwd dat Genk een felle start zou nemen en toch lieten we ons verrassen. Na de wedstrijd tegen Anderlecht zei de trainer in de kleedkamer dat we een week van die zege zouden kunnen genieten. Er zijn enkele spelers bij die dat iets te letterlijk genomen hebben. Die eerste 5 minuten zorgen voor een erg wrang gevoel omdat we nadien de handen in elkaar hebben geslagen en bewezen hebben dat er iets te rapen viel op Genk. We blijven echter met een serieuze kater achter."

Jonas De Roeck: "Niet geconcentreerd"
Voor Jonas De Roeck had de zwakke start het resultaat van de wedstrijd bepaald. "Na die achterstand hebben we Genk achter de bal laten lopen en leek het erop dat we de 3 punten gingen pakken", aldus de verdediger. "Maar we begonnen niet geconcentreerd. Als je iets moet vermijden op het veld van Genk is het een vroeg doelpunt incasseren. Dat wisten we op voorhand en toch gebeurde het. Het kost ons een goed resultaat. Oké, bij de tweede goal speelden we zonder Nikolovski, maar het zou niet mogen. We herpakten ons nadien en legden mooie combinaties op de mat. Dat maakt de nederlaag alleen maar pijnlijker."

Karel Snoeckx: "Zetje met de schouder"
Karel Snoeckx kreeg 10 minuten voor tijd een tweede gele kaart na een contact met Dagano. Sonck kopte de toegekende vrijschop binnen. "Ik ging achter Dagano aan en gaf hem een klein zetje met de schouder", zegt Snoeckx. "Het was absoluut geen tweede gele kaart waard. Voetbal is volgens mij nog altijd een contactsport. Het was pas mijn tweede fout in de hele wedstrijd. Die kaart was wel de kentering in de wedstrijd. De scheidsrechter zocht om ons na de uitsluiting van Zokora ook een rode kaart te kunnen geven. Zelfs de spelers van Genk gaven toe dat mijn uitsluiting een lachertje was. Maar we hebben ze wel duur betaald."

Stef Wils: "Pure compensatie"
Stef Wils moest na het uitvallen van Nikolovski al vroeg aan de bak. Ook hij werd in de slotfase met twee keer geel weggestuurd. "De rode kaarten voor Lierse waren volgens mij compensatie voor de uitsluiting van Zokora", zegt de jonge verdediger. "De scheidsrechter liet zich wellicht wat onder druk zetten door het thuispubliek. Ik maakte twee fouten in de hele wedstrijd maar kreeg wel telkens geel. Mijn rode kaart kwam laat en was niet meer beslissend, maar die van Snoeckx was dat wel."