Davis Cup: België komt tot 1-2 terug

LUIK -

België heeft zaterdag zijn kansen om het behoud in de Wereldgroep van de Davis Cup gaaf gehouden. Tom Vanhoudt en Christophe Rochus wonnen het dubbelspel tegen de Marokkanen Karim Alami en Younes El Aynayoui (6-3, 6-2, 3-6, 5-7, 6-2), waardoor het nu 2-1 staat voor Marokko in de barragewedstrijd tussen beide landen in de Luikse Country Hall.

BELGA

BR>

De als outsiders aangekondigde Marokkanen aarzelden niet om in hun opstelling voor dubbelspel een verandering aan te brengen en Younes El Aynaoui in de plaats van Hicham Arazi aan de zijde van Karim Alami te laten spelen. Dit om maximaal te profiteren van de kracht en het vertrouwen dat hij een dag eerder tegen Xavier Malisse toonde op de snelle ondergrond van de Counrty-Hall. De gok bleek bijna de juiste.

Het gewijzigde duo slaagde er, zeker in het begin van de wedstrijd, echter niet in de Belgische dubbelspelers uit hun lood te slaan. Nadat ze door de service van Alami gebroken waren kwamen Vanhoudt en Rochus 3-0 voor. Zij haalden de eerste set binnen met 6-3. De Marokkanen gaven tijdens de eerste twee sets niet de indruk door de service van de Belgen te kunnen breken.

Het begin van de tweede set verliep analoog. Meteen werd er op de service van El Aynaoui gebroken. De krachtig spelende Vanhoudt had in zijn kielzog een Christophe Rochus die amper een bal liet gaan. Al snel was ook de tweede set op zak, met 6-2.

Iedereen verwachtte zich al aan een beslissende derde set, maar het tij keerde in het voordeel van de Marokkanen. Zij slaagden er nu wel in de breaks te forceren en wonnen na enkele dubbele fouten van Belgische zijde de derde en de vierde set met 6-3 en 7-5.

In de vijfde set hadden de Belgen weer de bovenhand. Er werd twee maal door de service van Karim Alami gebroken zonder dat deze ook maar één punt binnen kon halen. Terwijl Vanhoudt en Rochus de zege binnenhaalden slaagde Alami er alleen in zijn racket te 'breaken'.

Er staan de Belgische ploeg zondag nog twee duels te wachten. Xavier Malisse neemt het om 14u30 op tegen Hicham Arazi, terwijl Olivier Rochus Younes El Aynaoui tegenover zich krijgt. Hij kan natuurlijk hopen dat zijn broer flink wat van El Aynaoui's krachten heeft gevergd.

- minuut stilte -

De officiële voorstelling van de Belgische en Marokkaanse ploegen, werd zaterdag voorafgegeaan door een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terreuraanslagen in de VS op 11 september. Deze zestig seconden van bezinning werden trouwens op alle terreinen gehouden waar er dit weekend Davis Cup-wedstrijden gespeeld werden. De barragewedstrijd die dit weekend gespeeld diende te worden, tussen Indië en de Verenigde Staten, is tengevolge van die aanslagen uitgesteld tot oktober (12 tot 14).

- wanneer een kwinkslag informatie wordt -

Toen men hem vrijdagnamiddag, na zijn gewonnen vijfsetter tegen Olivier Rochus, vroeg of die 3 uur en 15 minuten durende wedstrijd niet in zijn benen zou kruipen en hem parten spelen bij het dubbelspel van zaterdag, antwoordde Hicham Arazi zelfverzekerd "nee". Een paar tellen later voegde hij daar, om de journaliste op het verkeerde spoor te zetten, met een brede glimlach aan toe: "Ik ga het dubbelspel eigenlijk helemaal niet spelen." Enkele uren later bleek de Marokkaanse delegatie zich echter volledig naar die boutade geschikt te hebben door Arazi te vervangen door Younes El Aynaoui. Die nam vrijdag in minder dan twee uur de maat nam van Xavier Malisse.

- Communicatie nihil -

Hicham Arazi speelt in de Davis Cup niet voor rekening van de Marokkaanse federatie, maar wel voor zijn land. Hij loopt dit bovendien voortdurend te verkondigen, teneinde druk uit te oefenen op die federatie "die niets voor de Marokkaanse jeugd doet". "Ik heb lang nagedacht voor ik meedeed aan deze Davis Cup, maar ik heb besloten aan de rancune voorbij te gaan en de kleuren van mijn land te verdedigen." Die rancune zorgde er wel nog voor dat hij tijdens het spelen bijzonder zwijgzaam was. Tijdens zijn 3 uur en 15 minuten durende duel met Olivier Rochus, heeft hij geen stom woord gewisseld met zijn ploegleider, Amine Ghissassi. "Ik praat niet tijdens een wedstrijd... Ik ben nogal timide", verklaarde Arazi alvorens weer een brede glimlach boven te halen.

Reacties

- Steven Martens (Kapitein Belgische ploeg):

"Ik ben zeer tevreden. Niet alleen omdat we gewonnen hebben en dus in de running blijven, maar ook omdat we iets bereikt hebben waar we een hele week hard voor gewerkt hebben. Christophe vertelde me dat hij zich nog nooit zo goed gevoeld had bij het nemen van rechtstreekse ballen. Daar hadden we de voorbije week dan ook lang op getraind. Ook zijn service hebben we onder handen genomen en het resultaat was duidelijk te merken. Tom heeft hem goed geholpen om zijn tennis te spelen. Vanavond nemen we een beslissing over de deelname van Olivier Rochus aan de laatste wedstrijd. Het zal ervan afhangen hoe goed hij hersteld is van de zware wedstrijd van vrijdag. Met het oog op een beslissende wedstrijd zouden de stressproblemen die de krampen veroorzaken wel eens een zeer delicate zaak kunnen worden. Hij moet leren zich meer te sparen in wedstrijden van vijf sets."

- Tom Van Houdt :

"Zo gaat dat in de Davis Cup: zaterdag was gewoon mijn dag. Ik denk dat we niet beter kunnen samenspelen dan we gedaan hebben in de eerste twee sets, hoewel we elk nog wat kunnen sleutelen aan ons spel. Vanaf het begin van deze week hebben we ons geconcentreerd op de specifieke volley's voor het dubbelspel en ik heb ze bij Christophe nog nooit zo goed gezien als vandaag. Hij is echt zeer getalenteerd en hij leert ook snel bij. Ik ben er zeker van dat hij nog beter kan serveren. De Marokkanen zijn niet echt gewoon om dubbel te spelen, en bovendien heeft Alami zowel goede als slechte momenten gekend bij de service. Het is zeer belangrijk dat we gewonnen hebben, maar ik voel niet dezelfde opwinding als vorig jaar in Italië. Toen was het de eerste keer en bovendien was dat een soort van revanche."

- Christophe Rochus:

"Het lijdt geen twijfel dat we beter kunnen serveren en ook de returns kunnen wat beter, maar voor de rest ... Ik weet eigenlijk nog steeds niet echt hoe ik me moet opstellen bij het dubbelspel. Tom heeft me wat tips gegeven. Ik heb vandaag ballen gepakt die ik normaal gezien niet zou hebben. Ik hou echt van tennis, als er een nieuw truukje te leren valt ben ik er als de kippen bij. Ik hoop dat Xavier morgen zijn wedstrijd wint, dan zien we wel verder. Ik moet me ondertussen in ieder geval wat voorbereiden op een wedstrijd tegen El Aynaoui. Als Xavier verliest speel ik zeker, als hij wint gaan we misschien voor Olivier. Hij heeft me verteld dat hij zich tijdens die eerste wedstrijd niet echt goed voelde op het terrein. Ik denk bovendien dat hij nog niet volledig hersteld is, en dan is er nog dat stressprobleem...".