Minister Michel maandag naar Pakistan

Vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel vertrekt maandag op een marathontournee langs Pakistan, Iran, Saoedi-Arabie, Egypte, Jordanie, Syrie en eindigend in Macedonie. Hij wordt op zijn missie vergezeld van de EU-trojka.

BELGA

BR>

Het doel van deze reis is de gezagsdragers in die landen op de hoogte te brengen van het resultaat van de uitzonderlijke raad met de Europse staatshoofden en regeringsleiders, gisteren (vrijdag) in Brussel. Daar kreeg Michel het mandaat voor deze rondreis.

Nemen ook deel aan de missie: de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie, Javier Solana, de eurocommissaris voor Externe Betrekkingen, Chris Patten en de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Josep Piqué wiens land het EU-voorzitterschap overneemt van Belgie op 1 januari. De landen die ze bezoeken, krijgen uitleg over de beslissingen die vrijdag zijn genomen door de Europese raad. De raad heeft vrijdag verklaard een Amerikaanse repliek op de aanslagen van 11 september legitiem te vinden. Ze heeft ook beslist een reeks antiterrorismemaatregelen versneld toe te passen.