EU-landen mogen luchvaart helpen

De lidstaten van de Europese Unie mogen de komende maand de risico's op oorlog en terrorisme die luchtvaartmaatschappijen lopen, op zich nemen. De maatschappijen moeten wel een "redelijke" premie betalen. Dat zijn de 15 ministers van financiën overeengekomen.

BELGA

BR>

Voor een deel liepen die ministers de werkelijkheid achterna vermits Groot-Brittannië al steun beloofd heeft vrijdag aan de Britse maatschappijen. Volgens de Belgische minister en EU-voorzitter Didier Reynders (PRL) was het echter belangrijk om gezamenlijk een gedragscode op te stellen. Die gedragscode gaat enkel over de verzekeringsproblemen, vermits de rest moet opgelost worden door de ministers van transport. De ministers van financiën stellen wel dat staatssteun verboden blijft.

De EU-gedragscode komt slechts voorzichtig tegemoet aan de vraag van de maatschappijen. De landen die het willen, mogen het oorlogsrisico op zich nemen, maar dit slechts gedurende één maand en mits betaling van een redelijke premie. Over een maand zal de EU opnieuw bepalen wat er moet gebeuren. Alle lidstaten die helpen, moeten dit ook melden aan de EU-commissie.

De Franse minister Laurent Fabius heeft al gesteld dat zijn land gebruik zal maken van de regeling. Reynders zegt nog niet te kunnen antwoorden op de vraag of ook Sabena van de maatregel zal genieten.