Tobin-taks: Picqué werkt samen met Attac

"De linkervleugel van de regering moet samenwerken met Attac ten voordele van de invoering van de Tobin-taks". Dat heeft minister van economie Charles Picqué (PS) gezegd bij een ontmoeting met Bernard Cassen, stichter en voorzitter van Attac Frankrijk. Beiden beseffen dat ze in de minderheid staan, maar blijven met volle moed werken aan de belasting op financiële speculatie.

BELGA

Ter gelegenheid van de informele vergadering van de EU-ministers van financiën congresseert ook Attac in Luik dit weekend. Attac is de internationale organisatie die de mondialisering wil bijsturen via de Tobin-taks op financiële speculatie en dat ten voordele van de ontwikkelingslanden.

Charles Picqué schaart zich volledig achter de doelstellingen van Attac. "Ik ben voor een duurzame economie. De volatiliteit van de financiële markten vandaag maakt zo'n economie kapot", aldus de economieminister. "Het debat over de Tobin-taks is voor mij vooral een debat over regularisering. Velen vinden tegenwoordig dat regeringen geen regels meer mogen opleggen, willen alles overlaten aan de zelfregulering van de markten." Cassen is journalist en directeur van 'Le Monde Diplomatique'. Hij gaat er prat op dat zijn organisatie de Tobin-taks in de internationale belangstelling heeft gebracht. Hij heeft er geen probleem mee dat de uitvinder van de Tobin-taks, Nobelprijswinnaar James Tobin, zich afzet tegen de doelstellingen van Attac. "Tobin wil enkel de wisselmarkten stabiliseren. Wij willen ook herverdelen."