Dokter van wacht wordt goedkoper

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke gaat de wachtdienst bij de huisarts net zo goedkoop maken voor de patiënt als de spoedgevallendienst van het ziekenhuis. Zo wil hij de algemene trend tegengaan dat steeds meer mensen voor een futiliteit naar de spoeddienst gaan. Ze hoeven dan niet te zoeken welke huisarts van wacht is en geen geld uit hun portemonnee te halen.

BELGA

Eind juli werkte het ziekenhuis van Herentals zich in de kijker met zijn maatregel om patiënten, die zonder acute noodzaak of verwijzingsbriefje bij de spoedgevallen aankloppen, 500 frank extra aan te rekenen.

Vandenbroucke wil deze patiënten niet financieel bestraffen maar werkt aan een 'positieve' oplossing. «Huisartsen die wachtdiensten organiseren, moeten daar beter voor worden vergoed. Patiënten die op deze wachtdienst een beroep doen, zullen niet méér moeten betalen dan bij de wachtdienst van de kliniek, waar het systeem van de derde betaler geldt, het ziekenfonds. Ik wil voor de huisarts van wacht dezelfde regeling, zodat de patiënt enkel het remgeld moet betalen.»

In een interview met onze redactie zeigt Vandenbroucke verder dat hij de ontsporingen van ziekenhuisrekeningen wil aanpakken door de patiënt tariefzekerheid te garanderen en de wildgroei van ereloon-supplementen te beperken.