Ministers tonen vertrouwen in economie en in euro

De Europese ministers van financiën zien geen enkele reden om hun economische en budgettaire politiek te wijzigen. De Europese economie staat structureel stevig, ondanks de aanslagen. De voordelen van de euro zijn merkbaar.

BELGA

BR>

De Europese economie moet niet alleen de introductie van de euro op 1 januari weten te verwerken. Ook de gevolgen van de aanslagen in de VS werken in op een economie die het al enkele maanden iets minder doet.

De Ecofin-ministers blijven er echter van overtuigd dat aan de huidige koers nauwelijks iets moet gewijzigd worden. De euro zorgt voor stabiliteit en voor zuivere overheidsfinanciën. Het consumentenvertrouwen blijkt (voorlopig) onaangetast door de aanslagen in de VS. De renteverlaging in de VS en de EU geven extra zuurstof aan de economie.

De ministers van financiën ontkennen dan ook geruchten als zouden de EU-lidstaten ietwat gas mogen terugnemen in de zuivering van hun overheidsfinanciën. Het zogenaamde stabiliteitspact blijft van kracht. De overheidsschuld en het overheidstekort moeten aan hetzelfde tempo worden weggewerkt. Met de introductie van de euro zit het ook wel goed, al moet hier en daar worden bijgestuurd. Zo wordt de campagne naar het publiek en naar de KMO's opgevoerd. De EU-commissie moet nagaan of de kassiers in de winkels voldoende getraind zijn.

Wat de front-loading betreft (het voor 1 januari verspreiden bij banken en winkels van euro-biljetten en munten) blijft de Ecofin-raad er bij dat de huidige afspraken correct moeten worden nageleefd: munten in de banken vanaf september, biljetten in de banken vanaf december, en beide in de winkels vanaf half december. Sommigen verwachten wel dat er alsnog zal beslist worden om iets vroeger de winkels te bevoorraden, zodat er een vertrouwdheid met het nieuwe geld ontstaat.

Wat ook moet opgevoerd worden, is de controle op de prijzen. De vrees dat sommige handelaars van de gelegenheid gebruik zullen maken voor prijsverhogingen, wordt in de feiten hier en daar bevestigd. Daarom moeten de overheden en de consumenten en hun belangenorganisaties waakzaam zijn.