"10% Nederlandse moslims achter aanslagen"

Ongeveer 10 procent van de Nederlandse moslims keurt de aanslagen in de Verenigde Staten goed. Bijna driekwart van de moslims keurt de terreurdaden af. Dat blijkt uit een enquête van het Nederlandse onderzoeksbureau Intomart in opdracht van het tv-programma Netwerk.

BELGA

Van de moslims die de aanslag goedkeuren, is 26 procent van Marokkaanse afkomst. Turkse en Surinaamse moslims zijn het duidelijk minder eens met de aanslagen: drie procent zegt hen te steunen.

Intomart ondervroeg vierhonderd moslims in de vier grote steden, Tilburg en Eindhoven. De meerderheid (73 procent) van de ondervraagden vindt dat Nederland geen steun moet verlenen aan de Amerikaanse inzet tegen de terroristen.

Een week geleden werd in Nederland een soortgelijke enquête gehouden onder 426 moslims door het blad Contrast. Daaruit bleek dat bijna de helft (47,7 procent) van de moslims in Nederland 'begrip' heeft voor de aanslagen. Tegelijkertijd keurde een ruime meerderheid (61,5 procent) ze af. Ruim 5 procent oordeelde met instemming over de aanslagen. In de Netwerk-enquête steeg dat aantal tot 10 procent.