Oud-communisten winnen verkiezingen in Polen

Print
De parlementsverkiezingen in Polen hebben zondag een grote overwinning opgeleverd voor de Democratische Linkse Alliantie (SLD), de opvolger van de Poolse communistische partij. De regerende Solidariteitspartij (AWS), voortgekomen uit de vakbondsbeweging Solidariteit, heeft waarschijnlijk de kiesdrempel van 8 procent niet gehaald. De nieuwe premier van Polen wordt waarschijnlijk Leszek Miller (f, 55), een lid van het laatste communistische politbureau. Volgens ondervragingen van kiezers heeft de SLD ongeveer 45 procent van de stemmen gekregen. Waarschijnlijk heeft de partij met zijn kleine partner de Arbeidsunie (UP) een meerderheid behaald in de honderd leden tellende senaat en het 460-koppige Lagerhuis. De opkomst was met ongeveer 54 procent de laagste in de 12-jarige geschiedenis van vrije verkiezingen sinds de val van het communisme. De verkiezingen van zondag markeren het voorlopige einde van de politieke beweging Solidariteit die in de jaren tachtig een belangrijke rol speelde bij de ontmanteling van het communistische systeem in Polen. De aanhoudende interne ruzies, schandalen en de oplopende werkloosheid hebben de stemmers verjaagd.
De SLD van Miller wordt gezien als een moderne sociaal-democratische partij die niet voortborduurt op het verleden. De verkiezingsslogan - 'Terug naar normale tijden' - is aangeslagen bij de Poolse kiezers die vrezen dat de economische groei van de afgelopen tien jaar aan het aflopen is.
Mensen zien de SLD als "het enige serieuze en goed georganiseerde alternatief voor de AWS, die in elkaar is gestort", zei analiste Lena Kolarska-Bobinska van de denktank Instituut voor Publieke Zaken in Warschau voor de verkiezingen.
De grootste weerstand tegen een terugkeer van de SLD komt van de machtige rooms-katholieke kerk, die vreest dat de linkse regering de strenge en impopulaire anti-abortuswet zou kunnen versoepelen. De waarschijnlijk nieuwe premier Miller heeft beloofd alles op alles te zetten om Polen de Europese Unie binnen te leiden en heeft zijn steun uitgesproken voor een eventuele militaire actie van de NAVO tegen terroristen. Polen werd in 1999 NAVO-lid.