Zahir wil weer koning worden in Afghanistan

Print
De 86-jarige ex-koning van Afghanistan, Mohammad Zahir Shah, is bereid deel te nemen aan een overgangsregering als het Taliban-regime uit Afghanistan verdreven wordt. Dat heeft een woordvoerder van Zahir zondag gezegd aan de vooravond van een ontmoeting tussen de voormalige koning en de VN-gezant voor Afghanistan, Francisco Vendrell.
Zahir zal binnenkort ook een ontmoeting hebben met een delegatie van de Afghaanse oppositie die een klein deel van het land in handen heeft. Er is de afgelopen dagen een druk diplomatiek verkeer op gang gekomen rond de in 1973 afgezette, tegenwoordig in Rome wonende oud-monarch. Zahir wil overigens niet opnieuw tot koning gekroond worden, maar ziet wel een politieke rol voor zichzelf weggelegd.
De ex-koning heeft het voorstel gedaan een nationale vergadering van Afghaanse leiders bijeen te roepen, waar stamhoofden, geestelijken, intellectuelen en grootgrondbezitters deel aan zouden moeten nemen. Het plan wordt gesteund door afgezanten van de Verenigde Staten, Iran, Duitsland en Italië die sinds december in het geheim overleggen over de politieke situatie in Afghanistan. Volgens de ambassadeur in ballingschap van de in 1996 afgezette Afghaanse regering, Nasser Zia, is de herinnering aan koning Zahir in Afghanistan nog steeds levend en is hij de juiste persoon om plaats te nemen aan het hoofd van een nieuwe regering als het Taliban-bewind valt.
Zahir, die de Taliban beschouwt als buitenlandse indringers in Afghanistan, heeft in een interview in de Italiaanse krant La Repubblica gezegd dat het Afghaanse volk niet verantwoordelijk gehouden mag worden voor het terrorisme waarmee het land geassocieerd wordt sinds de Taliban aan het bewind zijn. Zahir werd in 1973 na een bewind van veertig jaar afgezet door zijn neef Mohammed Daoed Khan.