UUP wil niet verder regeren met Sinn Fein

Print
De protestantse UUP wil de katholieke Sinn Fein uit de regering van Noord-Ierland zetten. Dat heeft de partij zaterdag aangekondigd. Alleen als het Iers Republikeins Leger (IRA), waarvan Sinn Fein de politieke tak is, een begin maakt met ontwapenen is de UUP naar eigen zeggen bereid om met Sinn Fein verder te regeren. UUP-leider David Trimble zei echter niet te verwachten dat het IRA de wapens binnenkort inlevert.
Om Sinn Fein uit de regering te kunnen zetten heeft de UUP de steun nodig van de grootste katholieke partij, de gematigde SDLP. Als de SDLP, die ook deel uitmaakt van de regering, een motie tegen Sinn Fein niet steunt, dan stapt de UUP uit de regering, aldus Trimble. Een dergelijke stap zou onvermijdelijk de val van de regering met zich meebrengen. Eerdere pogingen om Sinn Fein uit de regering te zetten kregen niet de steun van de SDLP.
Omdat het IRA weigert zich te ontwapenen, hoewel het daartoe op grond van het drie jaar oude Noord-Ierse vredesakkoord verplicht is, stapte Trimble op 1 juli op als premier van Noord-Ierland. Om de val van de regering te voorkomen hadden de Noord-Ierse partijen tot zaterdag de tijd om Trimble te herkiezen of om een ander als premier aan te wijzen, maar dat is niet gebeurd.
Om de partijen respijt te geven, nam de Britse regering het bestuur over Noord-Ierland zaterdag voor één dag over. Deze noodgreep werd al eerder toegepast. De partijen moeten nu op 3 november een premier hebben aangewezen.