Dodental explosie Toulouse opgelopen tot 29

Print
Het dodental als gevolg van de explosie in een kunstmestfabriek in de Zuid-Franse stad Toulouse vrijdagochtend, is opgelopen tot 29. Er zijn zeker 650 mensen gewond geraakt, van wie er 30 zeer ernstig aan toe zijn. Hun toestand werd door burgemeester Philippe Huber Fournier omschreven als "tussen leven en dood". Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist. Hoewel reddingswerkers nog steeds zoeken naar mogelijke overlevenden van de ramp, is de hoop dat die gevonden zullen worden eigenlijk opgegeven.
Inmiddels hebben honderden mensen vrijwillg onderdak geboden aan de ongeveer 150 gezinnen die door de ramp dakloos zijn geworden.
Over de oorzaak van de verwoestende explosie bestaat nog geen zekerheid. De autoriteiten hebben verklaard dat sterk gedacht wordt aan een ongeluk, niet aan een aanslag. Mogelijk is een fout gemaakt bij het mengen van chemische stoffen.
De schade in Toulouse is enorm. Op kilometers afstand van de fabriek sneuvelden ruiten door de klap, die volgens seismologen gelijk stond aan een aardbeving met een momentmagnitude van 3,2. Het industrieterrein ten zuiden van de stad werd na de explosie meteen afgezet. Ook de plaatselijke luchthaven, de metro en het centraal station werden gesloten en scholen werden geëvacueerd. In eerste instantie werd gevreesd dat de rode rookpluimen die de stad in dreven giftig waren, maar de autoriteiten meldden dat dat niet het geval leek. De bevolking werd wel aangeraden om binnenshuis te blijven.