IRA bereidt ontmanteling wapens voor

Het Iers Republikeins Leger (IRA) is bezig twee van zijn wapendepots te ontmantelen. Het wil de inhoud overdragen aan onafhankelijke inspecteurs. De stappen van de IRA zouden van cruciaal belang zijn voor het vastgelopen vredesproces in Noord-Ierland. De bewapening van de IRA is de grootste doorn in het oog van de pro-Britse unionisten. Die blokkeren geregeld het politieke proces om gezamenlijk een regeling voor Noord-Ierland te treffen. Ze doen dat uit woede over de aanhoudende dreiging van het wapensarsenaal van de extremistische republikeinen van de IRA.

BELGA

BR>

De protestantse unionisten houden vast aan de banden met het Verenigd Koninkrijk, terwijl de rooms-katholieke republikeinen er met verbetenheid naar streven Noord-Ierland bij de republiek Ierland te voegen. Politici uit beide groepen hebben zes weken de tijd gekregen om het vredesproces uit het slop te trekken. De Britse minister voor Noord-Ierland John Reid heeft het regionale bestuur vrijdag op non-actief gesteld. De door The Guardian gemelde goede voornemens van de IRA kwamen daarvoor te laat. Reid zette, om de druk op de partijen op te voeren, het bestuur ook al op 11 augustus buiten spel.

Naar verluidt heeft de IRA enige tijd terug al besloten de depots over te dragen aan de onafhankelijke inspecteurs Ramaphosa en Ahtisaari. De beweging zou echter geïrriteerd zijn toen de unionisten een eerdere toezegging van de IRA geringschattend wegwuifden. De IRA liet weten dat het een geheime methode voor de eigen ontwapening was overeengekomen met de leider van de internationale ontwapeningsinspecteurs, de Canadese generaal John de Chastelain. De unionisten toonden zich niet onder de indruk. De IRA zou toen geen ruchtbaarheid meer hebben willen geven aan de voorgenomen ontmanteling van de depots.