India en Pakistan overleggen over crisis

De ministers van Buitenlandse Zaken van Pakistan en India hebben zaterdag telefonisch overleg gehad over de crisis die is ontstaan na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. De Pakistaanse minister Abdoel Sattar en zijn Indiase ambtgenoot Jaswant Singh hebben uitgebreid gesproken over de Pakistaanse toezegging van volledige steun aan de VS in de strijd tegen het terrorisme.

BELGA

BR>

Sattar heeft tijdens het gesprek zijn ongenoegen geuit over de uitspraak van de Indiase premier Vajpayee dat Pakistan een terroristische staat is. Vajpayee zei vrijdag in een gesprek met de Times of India dat hij het betreurt dat de Verenigde Staten niet doorzien dat Pakistan een terroristische staat is, waardoor Washington geen goede kijk zou hebben op de problemen van het terrorisme in de regio.

Aan het Pakistaanse streven de in juli begonnen dialoog met India op gang te houden, verandert volgens Sattar niets. India en Pakistan hebben sinds de verdeling van het subcontinent in 1947 driemaal oorlog met elkaar gevoerd over de omstreden deelstaat Kashmir.

De Russische chef-staf generaal Anatoli Kwasjnin heeft zaterdag in Tadzjikistan overleg gevoerd met de militaire leider van de Afghaanse oppositie Mohammed Fahim. Het gesprek ging volgens diplomaten over eventuele Amerikaanse aanvallen in Afghanistan.

De 43-jarige Fahim heeft de eerder deze maand vermoorde bevelhebber Ahmed Shah Massoed opgevolgd. De alliantie van groeperingen die vanuit het noordoosten van Afghanistan het regime van de Taliban bestrijdt, hoopt bij te dragen aan de Amerikaanse pogingen de Taliban ten val te brengen. De strijders van de oppositie hebben de afgelopen weken hun aanvallen op de troepen van de Taliban verhevigd