Talibanleider Omar ondergedoken

Mullah Omar Mohammed, de leider van de in Afghanistan regerende Taliban is ondergedoken. Dit hebben zegslieden van de Noordelijke Alliantie, de beweging die nog een klein deel van het noorden van Afghanistan in handen heeft, gezegd.

BELGA

Functionarissen van de Alliantie zeiden tegen CNN radioberichten te hebben onderschept waaruit bleek dat Omar Mohammed een Amerikaanse aanval vreest en nu gedwongen is per radio te overleggen met de andere leiders van de Taliban. De informatie is overgedragen aan de VS.

Een Amerikaanse functionaris en zegslieden in Pakistan bevestigden dat Omar en de andere Taliban-leiders hun bolwerk in Kandahar hebben verlaten. Waar ze naar toe zijn gegaan, is niet duidelijk. Er zijn geruchten dat zij in zuidelijke richting trekken, mogelijk in de richting van Pakistan.

De Noordelijke Alliantie zegt dat kontakten met de VS inmiddels "uitzinnige" niveau's hebben bereikt. De VS zouden alle beschikbare informatie willen over mogelijke doelen, zoals vliegvelden, wapenopslagplaatsen, militaire hoofdkwartieren, trainingskampen en troepenbewegingen. De zegsman vertelde dat Washington veel meer informatie wil en die onmiddellijk nodig heeft. Hij zei te verwachten dat de Amerikaanse aanval op de Taliban al binnen enkele dagen komt. De Alliantie heeft de VS meegedeeld dat het een rol wil spelen bij een offensief en daarvoor 15.000 strijders klaar heeft staan.