Bemiddelaar moet concordaat afwenden

Print
Na drie dagen moeizaam onderhandelen is er nog geen akkoord over het sociale luik van het reddingsplan voor Sabena. "De tijd dringt, tegen zondagnamiddag moet er een akkoord zijn", zo luidde het donderdag nog bij de directie. Maar opnieuw is gebleken dat de standpunten van directie en personeel mijlenver van elkaar liggen. Een sociaal bemiddelaar moet nu een concordaat trachten te voorkomen.
Het probleem is dat er bij Sabena geen ruimte meer is voor langdurige gesprekken. Het geld is op en topman Müller wil de bijkomende 17 miljard frank van de aandeelhouders niet verzilveren als er geen eensgezindheid bestaat over zijn reddingsplan dat Sabena tegen 2005 rendabel moet maken.

De vergadering-van de-laatste-kans tussen de vakbonden en de directie werd zondagmiddag om 15.30u opgeschort. Na afloop verklaarden de vakbonden dat de directie "lauw" reageerde op de voorstellen die ze de afgelopen twee dagen formuleerde en die naakte ontslagen bij de luchtvaartmaatschappij moeten vermijden. "Voor bepaalde categorieën van het personeel is er een akkoord, met andere zaken zoals de verkoop van de Sabena-filalen kunnen wij ons niet verzoenen", aldus Inge Vervotte van het ACV. Freddy Tack van de socialistische vakbond had het moeilijk met de timing. "Eerst stelde de directie dat ze een akkoord wou voor eind september, nu is dat vandaag. Wij hebben binnen de verschillende werkgroepen maximaal gewerkt om tot een overeenkomst te komen, maar het is niet altijd even gemakkelijk om naar elkaar toe te groeien."

Bij het cabinepersoneel toonde Jacques Van der Zee zich verontwaardigd over de toegeeflijke houding van de vakbonden. "We stellen nog maar eens vast dat er geen geld is voor het sociaal plan. Men gaat de ouderen er uit gooien en de jongeren moeten opdraaien voor de kosten", aldus Van der Zee. Eerder op de dag hadden premier Guy Verhofstadt en minister van Overheidsbedrijven Rik Daems (beiden VLD) de onderhandelaars opgeroepen zo snel mogelijk tot een akkoord te komen. "Verkwist deze kans niet, want er komt geen tweede", zei Verhofstadt. Daems zei dat Sabena niet meer hoeft te rekenen op bijkomend kapitaal van de regering.

De Sabena-directie wil maandag een nieuwe poging ondernemen om de plooien glad te strijken. Ze doet daarvoor een beroep op een sociaal bemiddelaar van het ministerie van Arbeid. Intussen wordt ook gewerkt aan een rampscenario waarbij het bedrijf het concordaat aanvraagt.