Belgisch leger weer naar veiligheidsfase "Alfa"

Print
Op enkele "gevoelige" installaties na, is het Belgisch leger sinds zaterdagmiddag van veiligheidsniveau "Bravo", weer naar het basisniveau "Alfa" overgeschakeld. Dat heeft persagentschap Belga vernomen uit militaire bron. De waakzaamheid van het leger werd verhoogd naar aanleiding van de aanslagen op 11 september in New York en Washington.
Enkele legerinstallaties moeten echter in fase Bravo blijven, namelijk het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Brussel, het hoofdkwartier van de luchtmacht tegenover de NAVO, en de militaire basissen van Florennes en Kleine-Brogel.
De veiligheidsfase "Bravo", van "verscherpte waakzaamheid", werd in alle kazernes, in België en Duitsland, ingesteld in de uren die volgden op de aanslagen van 11 september. "Bravo" voorzag in een versterking van het dispositief dat van wacht was en een verscherpte controle aan de ingangen van de kazernes door gewapend personeel, voorzien van kogelvrije vesten. Het Belgisch leger gebruikt een systeem vier veiligheidsfases, Alfa, Bravo, Charlie en Delta. Deze laatste staat bijna gelijk aan een oorlogssituatie. Tijdens het conflict in Kosovo in '99 hadden de luchtmachtbasissen van Kleine-Brogel en Florennes de alarmfase "Alfa +" in acht genomen.
Volgens een zegsman van het leger zou een militaire actie van het Amerikaanse leger, als antwoord op de aanslagen, voor de Belgische strijdkrachten voor gevolg hebben dat het veiligheidsniveau weer verhoogd zou worden. In Florennes en Kleine-Brogel blijven in ieder geval vier F-16-straaljagers klaar om op elk ogenblik, binnen het kwartier, op te stijgen.